Annons

Kampanjstart mot marknadshyror på köpcentrum i Hyllinge

Åstorp I dag måndag, drar Hyresgästföreningens kampanj mot marknadshyror igång. Region norra Skånes kontor i Helsingborg stängs i två veckor. Majoriteten av personalen hittas ute på gator och torg.
Foto: Gry Ellebjerg
I dag, måndag drar Hyresgästföreningen igång sin kampanj mot marknadshyror. Rasmus Korsvall är regionchef vid Hyresgästföreningen region norra Skåne och är en av initiativtagarna till kampanjen.

– Vi har precis kommit hit till Hyllinge, utbrister Evalena Agertoft, förhandlingschef vid Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Hur känns det att stå här?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är roligt. Den här frågan engagerar mig jättemycket. Det är kul att vara här och prata med folk. Än så länge är det inte många människor på plats men några stycken har jag hunnit prata med.

I dag och imorgon finns Hyresgästföreningen på plats i Hyllinge köpcentrum till klockan 18:00. Hyllinge är bara en av många platser i Skåne där man de kommande två veckorna kan se Hyresgästföreningens personal kampanja mot marknadshyror.

Evalena Agertoft är förhandlingschef vid Hyresgästföreningen region norra Skåne. Här i ett samtal med en på Hyllinge köpcentrum.

Rasmus Korsvall är regionchef vid Hyresgästföreningen region norra Skåne, och är en av initiativtagare till kampanjen.

Annons

Vad är det ni ska göra?

– Vi ska på så många platser som möjligt nå så många människor som möjligt med budskapet att marknadshyror kan bli verklighet efter valet. Det ska vi försöka stoppa.

Hur ska ni stoppa det?

Läs ocksåFyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen"

– Genom att medvetandegöra människor och få människor att protestera. Kontakta sina egna politiker och kanske välja ett parti som inte vill ha en friare hyressättning.

Ni har vetat om vad partierna har tyckt om marknadshyror ett tag nu. Varför agerar ni så sent?

Annons

– Vi hade tänkt köra en annan kampanj och vaknade upp lite sent efter Moderaternas stämma förra hösten. I våras öppnade Sverigedemokraterna upp om möjligheten att förhandla om en friare hyressättning. Det gick upp för oss i Hyresgästföreningen att det var på riktigt nu.

Läs ocksåDärför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet

Vad har ni fått för reaktioner på att ni stänger kontoret och att all personal ska ut och kampanja?

– Både förtroendevalda och medlemmar är positiva. De känner att det här är något man vill ta kamp för. Folkrörelsen vaknar till liv. Sen är det klart att det är annorlunda att stänga ner hela kontoret. Alla jurister och alla förhandlare är ute och kampanjar. Det är ovant för dem och det är ovant för organisationen men det är positivt.

Val 2018: Marknadshyror
Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.