HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Känd journalist i strid om hyresrätt

Stockholm Hans hustru bor 150 meter därifrån och han är ledamot i den bostadsrättsföreningens styrelse. Ändå vill journalisten behålla sin hyresrätt och hyresnämnden har gett honom rätt.

På Södermalm i Stockholm, i ett hus som ägs av en bostadsrättsförening, ligger hyresrätten som striden berör. Omkring 150 meter därifrån bor journalistens hustru i en 100 kvadratmeter stor bostadsrätt. Lägenheten ägs till 75 procent av hustrun och 25 procent av den kände journalisten, som också är ledamot i föreningens styrelse.

– Min hustru tröttnade på att sitta i styrelsen och de behövde någon som kan skriva protokoll. Ibland bor jag hos min hustru, det är inget konstigt med det, säger journalisten.

Läs ocksåÖver två år med mögligt tak – nu hotas värden med 100 000 kronor i vite

Som skäl före att få behålla hyrerätten anger den kände journalisten att han bor och arbetar i lägenheten, eftersom hans uppdragsgivare inte tillhandahåller någon arbetsplats. Större delen av sin vakna tid spenderar han i den aktuella hyresrätten. Som bevismaterial anför han telefon, el- och bredbandsfakturor som är kopplade till lägenheten. Även hans hustru vittnar om deras livssituation.

Bostadsrättsföreningen anser att journalisten inte har behov av sin hyresrätt, trots att han är skriven på adressen. Han har erbjudits en lokal och en mindre hyresrätt i huset. Han har även erbjudits att köpa lägenheten, men dessa förhandlingar har inte lett någon vart.

Annons

– Vår uppfattning är att hyresgästen företrädesvis använder lägenheten på dagtid i sitt arbete . Han har varit hyresgäst under drygt 20 år i fastigheten, och vi tycker att vi har god insikt i hur lägenheten har nyttjats, säger Joakim Holgersson, ordförande i bostadsrättsföreningen. 

Läs ocksåNu ska ödet avgöras för hyreshusen i FjällbackaFjällbacka, kyrka, Tanums bostäder

Hyresnämnden har gett journalisten rätt att ha kvar hyresrätten. Främsta skälet är att han är folkbokförd där. Att hustrun bor nära, han är delägare i lägenheten och aktiv i styrelsen, har inte någon betydelse av vikt för hyresnämnden. Beslutet är överklagat till hovrätten.

– Skulle domen ändras blir jag hemlös. Jag har begärt att hyresnämnden ska besöka min och min hustrus lägenhet. Vi jobbar båda hemma och vi skulle inte få plats i hennes lägenhet, säger han.

Annons

Bostadsrättsföreningen ser annorlunda på frågan: 

Läs ocksåRöker trots förbud – nu vill värden vräka hyresgästenFörbjudet att röka

– Vi har överklagat. Vårt juridiska ombud ser det som mycket ovanligt att man trots en stor bostadsrätt kan anses ha rätt att även behålla en hyresrätt, säger Joakim Holgersson.  

Läs också Kenneth tvingas flytta sitt bibliotek: "Det här är upprörande" Misstag när hyresgästerna fick betala elen – Gunnar tog kampen: "Besviken"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.