Annons

Karlshamnsbostäder bygger fler mindre bestånd

Blekinge Det råder högt söktryck på bostäderna i Karlshamns kommun. När Karlshamnsbostäder släppte sin senaste nyproduktion till uthyrning, 24 marklägenheter på Fruktgården i Mörrum, blev samtliga uthyrda på bara 14 dagar. Nu planerar det kommunala bolaget mer nyproduktion av mindre bestånd.

Bostadsbolaget har idag 2 200 lägenheter. Till dem bostäderna köar 6 000 personer varav 4 000 aktiva sökande. Mest attraktivt är treor i centrala Karlshamn, i snitt cirka 200 sökande till varje lägenhet. När bolaget nyligen släppte 24 marklägenheter i Mörrum stod det 360 personer i kö till dem. Nu satsar bolaget på att fortsätta bygga mindre bestånd ute i kommunens småorter. Nästa projekt blir 15 hyresrätter i byn Hällaryd.

– Vi är inte rädda för att bygga ute i byarna. Vår strategi är att bygga i mindre skala. Då äventyrar vi inte vår ekonomi, men tillgodoser samtidigt behovet av bostäder och stimulerar flyttkedjan, säger Stefan Nilsson, vd på Karlshamnsbostäder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bolagsverkets uppskattar att det behövs 710 000 nya bostäder fram till 2025 för att hålla jämna steg med den växande befolkningen. Men Karlshamnsbostäder vill inte forcera fram stora nya bestånd, med risk för att behovet ska avta när exempelvis antalet asylsökande minskar.

– Vi bygger istället mer successivt och i samklang med marknaden.

Annons

Mellan 5 och 10 procent av de som står i Karlshamnsbostäders kö är äldre än 70 år. Det visar, menar Stefan Nilsson, att många äldre villaägare ställer sig i kön för sent.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

– Många tror att det kostar att vara med i kön. Det finns en okunskap om hur bostadsköer fungerar, vilket hindrar flyttkedjan.

Bolagets stora orosmoln är eftersatt underhåll av sina bostäder. Det kan inte tillgodoses med den låga hyreshöjningen, menar Stefan Nilsson som tidigare har debatterat ämnet på Hem och Hyra.

Annons

– Vi har eftersatt underhåll med en halv miljard kronor. Vi behöver 2 procents hyreshöjning per år för att kunna upprätthålla standarden på våra fastigheter, säger Stefan Nilsson.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"
Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.