HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Karlskogahem höjer hyran

Karlskoga Karlskogahems hyresgäster kommer att få en hyreshöjning med i genomsnitt 0,5 procent. Men höjningen blir olika stor för olika lägenheter.

Karlskogahem är först ut med ny hyra för 2016 i Örebro län.

De hade begärt en hyreshöjning på i genomsnitt  1,2 procent för sina drygt 2500 hyreslägenheter, det vill säga 60 kronor i månaden för den som i dag har en hyra på 5000 kronor per månad.

Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

Men efter förhandling med Hyresgästföreningen landade höjningen på i genomsnitt 0,5 procent, men med en differentiering av höjningen i intervallet 0-1,9 procent.

– När vi nu inte får den höjningen vi utgick ifrån så blir underhållet drabbat. Vi kommer inte att kunna genomföra alla reparationer som vi räknat med på grund av det. Vi får anpassa kostymen efter hyresuppgörelsen. Men igen, vi är nöjda med uppgörelsen, säger Ann Hermansson Alm som är nytillträdd vd på Karlskogahem till Karlskoga Tidning.   

Differentieringen av hyror har införts för att ge en mer rättvis hyra genom att ta  hänsyn till läge och standard. I kronor räknat betyder den att en lägenhet som nu har en hyra på 5000 kronor per månad, kommer att kosta mellan noll och 95 kronor mer per månad från och med första januari 2016.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Enligt ett pressmeddelande från Karlskogahem görs höjningarna för att möta ökade kostnader för el samt underhåll och reparationer.

Hyresgäsföreningen i Region Mitt har tidigare gått ut med att man tycker att nivåerna kan hållas tillbaka i år med tanke på det gynnsamma ekonomiska läget.

Överenskommelsen gäller även höjning av garage, p-platser och förråd om 0,5 procent.

Läs ocksåFler kämpar för att få ekonomin att gå ihop – stor oro för hyreshöjningJanor Ahmed

HYRESYRKANDEN och klara hyror FÖR 2016 I ÖREBRO LÄN:

Bolag Yrkande i procent I kronor* Hyran 2016 I kronor
Degerforsbyggen 1,0 50 Ej klar
Karlskogahem 1,2 60 0,5 ** 25
Örebrobostäder 1,95 98 Ej klar

*Beräknat på en hyra om 5000 kronor
** Differentiering av höjningen (intervall 0-1,9 procent)

Läs också Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Förhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.