Annons

Karlskogahem höjer hyran

Karlskoga Karlskogahems hyresgäster kommer att få en hyreshöjning med i genomsnitt 0,5 procent. Men höjningen blir olika stor för olika lägenheter.

Karlskogahem är först ut med ny hyra för 2016 i Örebro län.

De hade begärt en hyreshöjning på i genomsnitt  1,2 procent för sina drygt 2500 hyreslägenheter, det vill säga 60 kronor i månaden för den som i dag har en hyra på 5000 kronor per månad.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Men efter förhandling med Hyresgästföreningen landade höjningen på i genomsnitt 0,5 procent, men med en differentiering av höjningen i intervallet 0-1,9 procent.

– När vi nu inte får den höjningen vi utgick ifrån så blir underhållet drabbat. Vi kommer inte att kunna genomföra alla reparationer som vi räknat med på grund av det. Vi får anpassa kostymen efter hyresuppgörelsen. Men igen, vi är nöjda med uppgörelsen, säger Ann Hermansson Alm som är nytillträdd vd på Karlskogahem till Karlskoga Tidning.   

Annons

Differentieringen av hyror har införts för att ge en mer rättvis hyra genom att ta  hänsyn till läge och standard. I kronor räknat betyder den att en lägenhet som nu har en hyra på 5000 kronor per månad, kommer att kosta mellan noll och 95 kronor mer per månad från och med första januari 2016.

Läs ocksåFick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat"Bostadsområde i Emmaboda och EBA skylt.

Enligt ett pressmeddelande från Karlskogahem görs höjningarna för att möta ökade kostnader för el samt underhåll och reparationer.

Hyresgäsföreningen i Region Mitt har tidigare gått ut med att man tycker att nivåerna kan hållas tillbaka i år med tanke på det gynnsamma ekonomiska läget.

Överenskommelsen gäller även höjning av garage, p-platser och förråd om 0,5 procent.

Annons
Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

HYRESYRKANDEN och klara hyror FÖR 2016 I ÖREBRO LÄN:

Bolag Yrkande i procent I kronor* Hyran 2016 I kronor
Degerforsbyggen 1,0 50 Ej klar
Karlskogahem 1,2 60 0,5 ** 25
Örebrobostäder 1,95 98 Ej klar

*Beräknat på en hyra om 5000 kronor
** Differentiering av höjningen (intervall 0-1,9 procent)

Läs också Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant" Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.