Annons

Karlstad: Nytt åtal i sexköpshärva med Airbnb-lägenheter

Karlstad I maj dömdes fyra värmlänningar för att ha köpt sex av en kvinna i två Airbnb-lägenheter i Karlstad. Nu har ytterligare en man åtalats för sexköp i samma hyresrätter.
Bilden visar Värmlands tingsrätt.
Foto: Tommy Andersson
Värmlands tingsrätt dömde i maj fem män för inblandning i sexköpshärvan. Nu har en sjätte man åtalats.

Mellan september 2018 och mars 2019 sålde en kvinna sex på flera orter i Sverige, däribland Karlstad. Kunderna fick hon kontakt med genom annonser på en sexsajt och hon beräknas ha fått in 140 000 kronor – pengar som hennes 29-årige pojkvän fick del av.

Mannen dömdes den 3 maj av Värmlands tingsrätt till villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst för koppleri, det vill säga för att ha främjat flickvännens prostitution.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Samtidigt dömdes fyra män från Värmland till dagsböter för köp av sexuell tjänst. Samtliga hade erkänt brottet.

Nu har ytterligare en värmlänning åtalats för samma brott. Han är en av många män runt om i Sverige som polisen har kommit på spåren efter att ha gått igenom kvinnans mobiltelefon.

Mannen är misstänkt för att vid fyra tillfällen ha köpt sex av kvinnan. Han nekar till brott men medger att han har haft sex med henne vid ett tillfälle, dock utan att ge henne några pengar.

Annons
Läs ocksåCarin Skarman ny vd över KBAB

Sexköpen skedde i två lägenheter i Karlstad som paret hade hyrt via Airbnb. Uthyrarna var helt ovetande om vad bostäderna skulle användas för.

En av lägenheterna ägs av en privat hyresvärd medan den andra ingår i kommunala KBAB:s bostadsbestånd. Där kände man inte till den här historien förrän Hem & Hyra uppmärksammade bolaget om det.

– Det var nytt för oss. Vi får inte reda på sånt här om man inte begär ut förundersökning från tingsrätten och det gör inte vi, säger vd:n Carin Skarman och fortsätter:

Läs ocksåBeslut om eldningsförbud går upp i rök hos KBAB

– Vi jobbar aktivt med olovlig andrahandsuthyrning och försöker komma åt det så gott vi kan. Vi har inte haft uppe just Airbnb som en egen fråga men den ingår i arbetet med olovlig andrahandsuthyrning.

Annons

Så ni tillåter inte att hyra ut via Airbnb?
– Eftersom vi inte har fått frågan tidigare har det inte varit aktuellt. Men får vi en fråga om det så får vi ta ställning till det då. Vi ser naturligtvis att Airbnb ökar men att det än så länge inte är någon större efterfrågan i Karlstad, säger Carin Skarman.

Hem & Hyra har tidigare frågat KBAB om deras inställning till Airbnb. Den artikeln kan du läsa här.

Läs också 30 000 kronor för en plats i bostadskön i Karlstad Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla Värden höjde hyran utan att förhandla - nu får Per och Eva pengar tillbaka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.