Annons

Beslut om eldningsförbud går upp i rök hos KBAB

Karlstad Trots att hyresnämnden i våras slog fast att en hyresvärd behöver hyresgästens tillstånd för att ta bort möjligheten att elda, fortsätter KBAB driva igenom sitt eldningsförbud.

Det var genom en artikel i Hem & Hyra som en hyresgäst i Karlstad uppmärksammades på att KBAB:s förbud mot eldning i kaminer och kakelugnar inte borde gälla i hennes bostad. 

Artikeln handlade om att KBAB fått bakläxa från hyresnämnden. Hyresnämnden hade nämligen i ett beslut konstaterat att en hyresvärd inte har rätt att ta bort möjligheten att elda, eftersom trivseln som eldning i en öppen spis ger, ses som en så kallad ”väsentlig förändring av bostaden”. Och sådana kräver hyresgästens tillstånd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästen kontaktade då KBAB i hopp om att även hon skulle få fortsätta elda i sin kamin. Men där var det stopp.

KBAB:s tolkning är nämligen att hyresnämndens beslut endast gällde de två lägenheter vars hyresgäster drivit ärendet i nämnden. I alla andra råder det fortsatt eldningsförbud.

Annons

– Vår kommunjurist gör den tolkningen och han har även varit i kontakt med hyresnämnden och fått det bekräftat, säger Benny Flodin på KBAB.

Läs ocksåSå mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsenTvådelad bild: Till höger porträttfoto på advokat Peter Hellman, i mörkblå kavaj, vit skjorta, mörkblå slips med orange ränder. Till vänster: en illustration med ett förstoringsglas och bakom det ikoner för olika sociala medier som Instagram och Facebook. Hur mycket får hyresvärden snoka på sina hyresgäster för att upptäcka otillåten andrahandsuthyrning?

Men. I kontakt med hyresnämnden har även Hyresgästföreningens jurist Ingemar Fornemo varit – som driver ärendet för kvinnan som också vill fortsätta kunna elda.

– Jag har stämt av det här med hyresnämndens ordförande som satt med när beslutet togs. Så det här går inte att tolka på så många andra sätt än att KBAB antingen är dåliga på att läsa ett beslut där de själva är part eller så struntar de helt enkelt i beslutet, säger han.

Dock är det så att hyresnämnden egentligen inte tagit ställning till om hyresgäster ska få elda eller inte, utan vad de har sagt är att hyresvärdar måste fråga hyresgästen om lov för att ta bort möjligheten.

Annons
Läs ocksåHär är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkasBildkollage med en ryggtavla i blå jacka och röd stickad mössa. En husfasad med balkonger och ett förstoringsglas i vilket man ser fingrar som håller en penna och skriver på ett andrahandsavtal.

– Vi har fått eldningsförbud från sotaren i flera fastigheter och kostnaderna för att bygga om står inte i proportion till hur många hyresgäster som berörs. Dessutom är eldningen en störning för kringboende. Det är därför vi gör den här förändringen, säger Benny Flodin.

Hyresnämndens ordförande har inte gått att nå under tisdagen.

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Pojkvännen sålde knark från lägenhet – nu riskerar kvinnan vräkas Skador och saknade gardinbeslag - här är bolaget som inte tvekar att stämma sina hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.