Annons

Öbo fortsatt positiva till airbnb – KBAB tveksamma

Karlstad Sabo avråder. Likaså Fastighetsägarna. Men Örebrobostäder tycker att deras hyresgäster mycket väl kan hyra ut sin bostad på korttid för att tjäna en extra slant. Men med måtta.

Ett år har gått sedan Hem & Hyra undersökte hur hyresvärdar i Mellansverige ställer sig till att deras hyresgäster hyr ut till turister via sidor som airbnb.

Örebrobostäder var en av två hyresvärdar som var positiva, medan Karlstad bostad inte hade hört talas om fenomenet och därför inte tagit ställning.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Sedan dess har Hem & Hyra berättat att de allmännyttiga bostadsföretagens intresseorganisation, Sabo, och de privata fastighetsägarnas organisation, FÄF, avråder sina medlemmar från att låta sina hyresgäster hyra ut.

Trots det har inte mycket hänt sedan Hem & Hyra senast undersökte saken.

KBAB har gått från att inte veta – till att vara tveksamma:

Annons
Läs ocksåOvanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvarEn delad bild. På den ena en man som tittar in i kameran. På den andra en skylt med airbnb.

– Vill en hyresgäst hyra ut ett rum i sin lägenhet, samtidigt som hyresgästen bor i lägenheten, godkänner vi det. Men vi ställer oss tveksamma till korttidsuthyrning. Vi har i dagsläget inga förfrågningar från hyresgäster och vi har inte upplevt några problem, säger Carin Skarman som är vd på KBAB som säger att det i dagsläget inte finns några KBABlägenheter till uthyrning på airbnb.

Örebrobostäder var vid förra rundringningen ett av två bolag som var positiva till uthyrningen. Och så är det fortfarande.

– Jag tycker att airbnb verkar vara en smakfull grej som ger bra lösningar för människor som vill bo billigt under en tid på besök, samtidigt som det är en möjlighet för våra hyresgäster. Men det kräver att hyresgästerna bara gör det några dagar här och där, till exempel under sin egen semester eller om man är borta en helg. Det får inte bli så att man har en lägenhet för att hyra ut till turister, det säger vi bestämt nej till, säger Ulf Rohlén som är vd på Öbo.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Som tidigare vill Öbo att hyresgäster informerar sin bovärd om att de tänker hyra ut.

Annons
Läs också Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen" Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.