Annons

Parkera inte din cykel här – tio områden där flest stölder anmäls

Nyheter Vill du undvika att få din cykel stulen? Ställ den inte nära en tågstation. Hem & Hyra har kartlagt var det anmäls flest cykelstölder – på kvartersnivå. Här är områdena du ska passa dig för att parkera på.
Foto: Carlo Montuori / Montage

Centralstationen i Uppsala är inget säkert ställe att parkera sin cykel på. Bara förra året anmäldes 471 cykelstölder i kvarteren i närheten av stationen, det visar en kartläggning som Hem & Hyra gjort.

Genom att granska alla cykelstölder som anmälts de senaste fem åren i hela landet kan vi nu peka ut de områden där stöldrisken är som störst. Mönstret är tydligt. Högst upp på listan ligger studentstäder och dess centrala kvarter, ofta nära en tågstation. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På topp 10-listan finns två områden i Uppsala, varav ett också ligger på första plats. Båda två ligger bredvid varandra, vid Uppsala centralstation. 

Det näst mest utsatta området ligger mitt i Stockholm och innefattar både Stockholms centralstation och Sergels torg. Därefter är det områden i Örebro, Lund, Karlstad, Umeå, Malmö, Linköping och Växjö som utgör resten av topplistan.

Just Linköping utmärker sig genom att där finns väldigt många områden med stora mängder anmälda cykelstölder.

Läs ocksåSå skyddar du din cykel från att bli stulen

– Vad det beror på vet jag inte riktigt men det hänger helt klart ihop med att det är en universitetsstad med många studenter, säger Pär Fridh, kommunpolis.

Enligt honom har det stor betydelse var man ställer sin cykel, samt hur länge man lämnar den där.

– Parkerar man sin cykel lite undanskymt och den ska stå utomhus över natten, då ökar förstås risken att cykeltjuven slår till, säger han.

Läs ocksåCykelstölderna ökar – här är hyresområdena där det stjäls mest

– Du ska försöka parkera där det är så upplyst som möjligt, gärna på en plats där det rör sig mycket folk. Sedan är det viktigt att försöka låsa fast den i någonting.

TOPPLISTA. Här anmäls flest stulna cyklar

1 och 8. Uppsala

Bland de 10 områden i landet där flest cykelstölder anmäls ligger två stycken i centrala Uppsala. Tillsammans utgör de den röda markeringen ovan. I det ena anmäldes 1 598 cykelstölder åren 2014-2018. I det andra 742. Det innebär att det i dessa kvarter stjäls mer än en cykel om dagen.

2. Stockholm

Annons

Centrala Stockholm ligger på andraplats över de områden där flest cykelstölder anmäls. Under åren 2014-2018 handlar det om 1 250 anmälda cykelstölder i det markerade området.

3. Örebro

I Örebro finns landets tredje mest utsatta område vad gäller anmälda cykelstölder. Under åren 2014-2018 anmäldes 1 127 cykelstölder i detta område.

4. Lund

Lund toppar är ofta med i topp över städer med flest cykelstölder. Det är ytterligare en klassisk universitetsstad och i det rödmarkerade området anmäldes 864 cykelstölder under åren 2014-2018.

5. Karlstad

Centrala Karlstad är ingen toppenplats att parkera cykeln på. Åtminstone inte om du inte har rejäla lås. I detta område anmäldes 834 cykelstölder under åren 2014-2018.

6. Umeå

Annons

Umeå är ytterligare en universitetsstad. Den tar en sjätteplats på denna lista då det i centrala Umeå anmäldes 801 cykelstölder under åren 2014-2018.

7. Malmö

762 cykelstölder anmäldes i det rödmarkerade området på kartan, som bland annat innefattar Malmö C, under de granskade åren 2014-2018.

9. Linköping

I Linköping finns många områden med höga siffror över anmälda cykelstölder. I det markerade området ovan anmäldes 733 cykelstölder under åren 2014-2018.

10. Växjö

Sist ut på topplistan är småländska Växjö, där 706 cykelstölder anmäldes mellan 2014 och 2018 i centrala stan.

Kartor: Hem & Hyra / ©Mapcreator.io / ©OSM

Fakta: Så gjorde vi

Vi har begärt ut alla anmälda cykelstölder i Sverige åren 2014-2018 från Polisen. Det handlar om sammanlagt 333 002 stycken. Därefter har vi använt ett kartprogram för att analysera var flest cykelstölder anmälts. 

De områden vi granskat utgår från Statistiska centralbyråns så kallade deso-indelning. Det står för demografiska statistikområden och är en rikstäckande indelning i nästan 6 000 mindre geografiska områden.

I städer är dessa områden som minst, och omfattar då vanligtvis ett antal kvarter. I varje demografiskt område bor mellan 700 och 2 700 personer.

Läs också 100 tätorter där cykeltjuvar härjar – här stjäls det mest Mathilda får hyran sänkt efter historisk överenskommelse Olofs cykel stals ur förrådet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.