HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kattkiss leder till flytt i Sölvesborg

Sölvesborg När Sölvesborgshem gjorde ett hembesök hos en hyresgäst möttes de av en lägenhet som var kraftigt fuktskadad av katturin. Så pass att grannar hört av sig. I ett förlikningsavtal lovar hyresgästen att flytta senast sista juni i år.
Foto: Anna Rytterbrant
Kattkiss har orsakat fuktskador i en lägenhet i Sölvesborg. Katten på bilden har ingenting med det att göra.

Sedan grannar hört av sig till Sölvesborgshem gjordes ett besök hos den 70-årige mannen som bott i sin lägenhet sedan 1990. De möttes av en markant lukt av katturin, ett stort antal fuktfläckar fanns i lägenheten och fuktvärdena var mycket höga.

På grund av detta kontaktade Sölvesborgshem Anticimex som gjorde en besiktning och konstaterade att lägenheten är fuktskadad och att skadan är orsakad av katturin. Enligt företaget är lägenheten i behov av totalrenovering, vilket betyder att allt bakomvarande material så som gips, regelverk och golvbjälklag måste avlägsnas.

Läs ocksåDalabolag nekar kattägare lägenhet - juridiskt tveksamtBilden visar trähusen i kvarteret Hyttkammaren i Falun där det råder kattförbud. En hund med en okejstämpel i grönt och en katt som är överkryssad i rött har monterats in i fotot.

Hyresgästen fick ett brev med uppmaning till rättelse i juni förra året. Men någon sådan kom inte. Då sade Sölvesborgshem upp hyresavtalet.

Men när hyresavtalet gick ut sista september ifjol flyttade inte hyresgästen. Då vände sig Sölvesborgshem till hyresnämnden för att få saken prövad. Där kunde hyresnämnden stadfästa en förlikning mellan parterna.

I förlikningen går hyresgästen med på att flytta senast 30 juni i år. Om han flyttar så avstår Sölvesborgshem att kräva ersättning för de kostnader som de får för åtgärdande av fuktskadorna. Om han inte flyttar så har han i förlikningsavtalet medgett ersättningsskyldighet för åtgärdskostnaderna. Då kan Sölvesborgshem även vända sig till Kronofogden för avhysning.

Läs ocksåBoende gillar kattfritt – men Hanna förstår inte förbudet
Läs också Saneraren om kattkisset: ”Det handlar om enorma kostnader” Därför kissar katten på fel ställe – det här kan du göra Kraftig ökning av vägglöss

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.