Annons

Kattsand proppar igen avlopp

Älvkarleby Det är bara människors behov som ska spolas ned i toaletten. Kattsand som hälls i toaletten bildar betong i avloppsrören och orsakar mycket besvär för grannar och stora kostnader för hyresvärdar.

​Fastighetsförvaltare Anders Larsson sitter i konferensrummet på Älvkarlebyhus nya kontor i Skutskär. Framför honom ligger en bit betong, nära tre decimeter lång och med en omkrets på cirka tio centimeter. Den har bildats av kattsand och har suttit i en avloppsledning i ett av bostadsföretagets hus.

– Vi förstod inte vad stoppet bestod av. Det ville inte lossna som det brukar så vi fick ta till kamera. Klumpen var en hel  meter lång när vi till slut hittade den, säger Anders Larsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hela avloppsstammen fick bytas. Det kostade Älvkarlebyhus stora pengar och de boende ställdes bland annat utan fungerande badrum under en tid.

Annons

– Jag gissar att proppen bildats på bara ett år men vi har inte kunnat leda i bevis vilken hyresgäst som spolat ned sin kattsand i toaletten så den här gången stod vi för kostnaderna, säger Anders Larsson.

Proppen som Anders Larsson visar fyllde nästan hela avloppsröret och består förutom av kattsand också av tvål och kalk från vattnet.

Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

Det är inte första gången kattsand orsakat problem i ledningarna men den meterlånga betongklumpen är den hittills största man hittat. Älvkarlebyhus ska nu informera sina hyresgäster om vilka avloppsregler som gäller.

Annons

– Vi måste försöka få stopp på det här. Det är omöjligt att få bort betongen som bildas utan att byta stammen vilket kostar onödiga pengar. Och det en gör fel ställer verkligen till det för många andra, säger Anders Larsson.

Fakta: Kom ihåg för avlopp

Spola bara ned sådant som löses upp i vatten.

Häll inte kaustiksoda eller propplösare i avloppet utan låt fastighetsskötarna göra det.

Dambindor och bomull suger åt sig vätska och ska inte heller spolas ned.

Kattsand ska alltid slängas i soporna.

Läs också Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Andrahandsuthyrning med täppt golvbrunn slutade i chockdyr nota på 159 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.