Annons

Klart för Platens stora renoveringssatsning

Motala På måndagen fattade Bostadsstiftelsen Platens styrelse det avgörande beslutet om att dra i gång första etappen av ett omfattande förnyelseprojekt.
Foto: Jenny Knutsson
Ulaxgatan på Ekön är en av de adresser som ingår i första etappen.

Sammanlagt närmare 300 hyresgäster på Ekön i Motala samt i Borensberg berörs i den första etappen, som beräknas kosta upp till 275 miljoner kronor. För Platens styrelse är det dock viktigt att stiftelsen inte tar så stora lån att soliditeten försämras för mycket. I beslutet slår styrelsen fast att soliditeten får minska med högst 20 procent. Soliditet är ett mått på hur stor andel av tillgångarna som består av företagets egna pengar och alltså inte är lånade. I slutet av 1990-talet hade Platen mycket låg soliditet, något som har rättats till sedan dess.

Men stiftelsen har andra problem, och styrelsens beslut är ett första steg mot att lösa dessa.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Bilden av Platen som välskött har odlats både i fastighetsbranschen och bland Motalaborna. När jag började här 1 juni förra året trodde jag också att det var så, säger vd Peter Sjerling.

Men när han började skrapa på ytan framträdde en annan bild.

– Det visade sig att underhållet är mycket eftersatt. Många hus har man egentligen inte gjort någonting åt sedan de byggdes.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

Det finns områden där nya vattenskador uppstår varje vecka. Nyligen blev man tvungen att renovera lägenheterna i ett helt trapphus på Ekön efter en större vattenskada.

Annons

– Vi har också områden där till exempel köksinredningen är original från 60-talet. I dag har man lite annan syn på vad som är god standard.

En anställd fick i uppdrag att kartlägga beståndets skick. 4 800 av Platens 5 800 lägenheter inventerades. En underhållsplan som sträcker sig över 15 år har tagits fram.

Läs ocksåNils-Gunnar har fel telefon - blir utan hyresbonus till julMan sitter vid ett bord och håller i en mobiltelefon

– Det handlar om underhåll för omkring 2,1 till 2,2 miljarder enligt de första beräkningarna, men jag tror inte att det räcker, säger Peter Sjerling.

Första etappen, som omfattar knappt 300 lägenheter på Ulaxgatan och Kråkrisvägen i Motala samt Boregatan, Husbyvägen och Minkgatan i Borensberg, ska börja renoveras under 2012. De flesta av lägenheterna är ungefär 50 år gamla, utom marklägenheterna på Minkgatan som är byggda senare. Minkgatan prioriteras då det visat sig att lägenheterna är byggda på ett sätt så att fukt tränger upp genom bottenplattan och det finns risk för mögelskador. Enligt Peter Sjerling tycks inga hyresgäster ha drabbats av hälsoproblem, men han befarar att det bara är en tidsfråga.

– Om vi inte gör något snarast kommer vi att få bekymmer med miljö- och hälsoskyddsmyndigheten.

Mycket av underhållsarbetena gäller sådant som hyresgästerna kanske inte ser, som avlopps- och elledningar. Men Platen passar samtidigt på att byta ut kök och badrum och i vissa fall ändras planlösningen för att bli mer öppen och modern. Eftersom åtgärderna leder till höjd standard väntar hyreshöjningar. Hur stora dessa blir är ännu inte klart, förhandlingar pågår mellan Platen och Hyresgästföreningen.

Annons

– Vi vill låta hyresgästerna vara med och bestämma vilken standard de vill ha, och anser sig ha råd med, säger Peter Sjerling.

Därför kommer man att kunna välja mellan tre olika standardnivåer för kök och badrum; bas, medium och exklusiv.

Peter Sjerling konstaterar att det ändå kan finnas hyresgäster som inte kan eller vill betala den högre hyran. Stiftelsen kommer då att försöka hjälpa till att hitta någon annan lägenhet som kan passa.

– Stora renoveringar handlar inte bara om kakel och betong. Att lösa de mjuka delarna, att se till att påfrestningarna för hyresgästerna blir så små som möjligt och att de får tillräcklig information, är minst lika viktigt, säger Peter Sjerling, som tidigare har varit med om större renoveringsprojekt i Örebro och Västerås.

Fakta: Tre olika standardnivåer

Hyresgästerna kommer att kunna välja mellan tre olika standardnivåer i kök och badrum och två olika nivåer på golv. Val av nivåer påverkar hyran. Här är några exempel på vad som tillkommer på respektive nivå:

Kök

Bas: Hällspis, kombinerad kyl/frys.
Medium: Exklusivare luckor med mjukstängande lådor i stället för skåp, diskmaskin.
Exklusiv: Inbyggd spis, ugn och mikrovågsugn.

BADRUM

Bas: Kakel/klinker på väggar/golv, elektrisk handdukstork, badkar eller dusch.
Medium: Spotbelysning.
Exklusiv: Tvättmaskin och torktumlare.

GOLV

Bas: Parkett i vardagsrum, plastmattor i övriga rum.
Medium: Parkett i hela lägenheten.

Källa: Platen.

Läs också Från Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktare Arne hamnade i flyttkarusell som ska pågå i tio år Så blir din hyra 2021 i Östergötland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.