HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Klart med lättare andrahandsuthyrning

Nyheter Bostadsrättsägare ska få lättare att hyra ut sin lägenhet i andra hand, men föreningen ska ha rätt att ta ut en avgift av lägenhetsinnehavaren.

Regeringen med bostadsminister Stefan Attefall (KD) har länge arbetat för bostadsrättsinnehavares rätt att hyra ut sin lägenhet i andrahand och ha rätt att ta ut en högre hyra än för motsvarande hyresrätt. Under mandatperioden har reglerna ändrats så att bostadsrättsägare har rätt att ta ut en högre hyra än en likvärdig hyresrätt. Den andrahandshyresgäst som tycker att hyran är för hög och vänder sig till hyresnämnden, kan inte längre få tillbaks överhyra retroaktivt.

På en punkt fick dock de rödgröna med sig Sverigedemokraterna: bostadsrättsföreningarna ska ha rätt att säga nej uthyrningen. Därmed blev regeringens förslag nedröstat.

Annons
Läs ocksåHyrde dyrt i andra hand av mellanhand – går miste om 60 000 kronorAndrahandslägenheten var nyrenoverad, med fiskbensparkett och stuckatur. Den var också mer än dubbelt så dyr som en lika stor etta i samma hus, där hyresgästen hade eget förstahandskontrakt.

Regeringen återkom med ett nytt förslag som föll både bostadsrättsorganisationerna och vågmästarpartiet bättre i smaken:
Det går ut på att skälen som bostadsrättsinnehavaren anger för att få hyra ut i andra hand ska bedömas mer generöst än tidigare. Bostadsrättsföreningar ska få ta ut en särskild avgift av en bostadsrättsinnehavare som hyr ut sin lägenhet. Avgiften ska ersätta föreningen för extra kostnader som uthyrningar i andra hand kan innebära.

Lagändringen gäller från den 1 juli 2014.

Annons
Läs också Coliving-förespråkare vill ha utredning – vänder sig till regeringen Så gick det till när bedragarna lurades på Blocket – hyrde ut lägenheter som inte fanns Ändrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.