Annons

Klart med nya hyror hos Platen

Motala De flesta av Platens cirka 6 000 hyresgäster får en hyreshöjning med 1,1 procent 1 januari. Men de som bor i Solfjädern och på Guldkullen slipper höjning.

Bostadsstiftelsen Platen hade begärt att få höja hyrorna med 1,46 procent. Efter förhandling med Hyresgästföreningen står det klart att stiftelsen får nöja sig med i genomsnitt 1,1 procent. Det betyder att en lägenhet på 70 kvadratmeter blir 55 kronor dyrare.

– Det ligger runt en 50-lapp för de flesta lägenheter. Det känns som en rimlig nivå, säger Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Dahlgren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han påpekar att arbetslösheten är högre i Motala än i grannkommunerna, inte minst bland unga, och att många människor lever på marginalen.

– Många grupper har inte fått några inkomstförstärkningar på flera år och det har varit vår utgångspunkt i förhandlingen. Det bästa vore om man inte höjde alls, men vi vet att det kan komma surt nästa år i stället då, säger Håkan Dahlgren, som berömmer Platen för att man lyckas hålla igen när det gäller en del utgifter.

– De har minskat kostnaderna för administration och det tycker vi är positivt eftersom vi tycker att det är bättre att lägga pengarna på sådant som gynnar hyresgästerna direkt, som till exempel underhåll.

Läs också

För hyresgäster i Solfjädern blir det ingen hyreshöjning alls. Där har man tidigare haft kallhyra och utrustning som har mätt varje lägenhets förbrukning av värme och vatten. Hyresgästerna har fått betala sin faktiska förbrukning.

– Men systemet har havererat rent tekniskt och är inte pålitligt längre. Det finns inte heller några alternativ att installera till rimlig kostnad. Därför har man under året gått över till varmhyra, säger Håkan Dahlgren.

Annons

Det betyder att vatten och värme numera ingår i hyran, som höjdes med cirka 400 kronor i månaden för en lägenhet på 70 kvadratmeter tidigare i år. Med hänsyn till detta och att kvarteret redan har de högsta hyrorna i Motala så undantogs Solfjädern i årets förhandling.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

Även boende på Guldkullen slipper hyreshöjning nästa år.

– Där har hyrorna legat still flera år eftersom de hamnade högt i den hyresomfördelning som gjordes för tolv år sedan. Om man tittar på standarden så är hyrorna redan ganska höga där, säger Håkan Dahlgren.

Platens vd Lars Åke Landén konstaterar att det faktum att höjningen blir lägre än Platen begärt kommer att få konsekvenser.

– Ja, så är det. Vi får naturligtvis justera vårt underhåll efter detta, säger han.

I kronor betyder uppgörelsen en miljon mindre till underhåll än Platen räknat med. Vilka åtgärder som inte kan utföras som planerat kan Lars Åke Landén inte svara på i nuläget.

Annons

– Ibland kan vi peka ut något konkret, men så är det inte nu. Vi får se lite hur det går under året.

Trots att Platen fick backa från sitt ursprungliga krav är Lars Åke Landén nöjd.

– Som vanligt har det varit en positiv anda i våra förhandlingar.

Platen är den största hyresvärden i Motala och äger ungefär två tredjedelar av alla hyreslägenheter i kommunen.

Läs också Nils-Gunnar har fel telefon - blir utan hyresbonus till jul Från Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktare Arne hamnade i flyttkarusell som ska pågå i tio år
Länkar

Klart med nya hyror hos Platen

Motala En 60 kvadratmeter stor lägenhet hos Platen i Motala blir 50 kronor dyrare i månaden vid nyår. Den hyresuppgörelse som har nåtts innebär höjningar på i genomsnitt 1,2 procent.
Foto: Jenny Knutsson
Platens hyreskrav är det hittills lägsta i länet inför nästa år.

Platens krav på 1,5 procent var bland de lägre i landet.

– Det gick ändå att peta ner det lite, konstaterar Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Dahlgren, som är nöjd med resultatet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det vore skönt om vi kunde få alla uppgörelser på den här nivån.

Höjningen blir 10 kronor per kvadratmeter och år för lägenheter med varmhyra och åtta kronor med kallhyra. Bara ett fåtal av Platens lägenheter har kallhyra. I snitt motsvarar höjningen 1,2 procent.

Stiftelsen planerar samtidigt att öka underhållet.

Annons
Läs också

– De klarar det för att de försöker spara in på saker och ting och rationalisera verksamheten. Alla tjänster på huvudkontoret återbesätts inte vid pensionsavgångar och de försöker spara på el och energi, säger Håkan Dahlgren.

Dessutom är taxehöjningarna för sådant som vatten och avfallshantering måttlig nästa år jämfört med hur det ser ut i flera andra kommuner i länet.

Detta är en av de första hyresuppgörelserna i Östergötland inför 2014 och Håkan Dahlgren hoppas att nivån ska sätta tryck på andra värdar.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

– Även om ingen kommer att erkänna det så har det en viss psykologisk effekt, menar han.

Annons

Trots att Platen inte fick igenom sitt yrkande är man ändå nöjd med uppgörelsen.

– Absolut, vi är jättenöjda. Det visade ju sig att vi hade ett av Sveriges lägsta yrkanden. Den prutning som blev är något vi kommer att klara av, säger Lars Åke Landén, vd på Bostadsstiftelsen Platen.

Läs också Nils-Gunnar har fel telefon - blir utan hyresbonus till jul Från Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktare Arne hamnade i flyttkarusell som ska pågå i tio år

Klart med nya hyror hos Platen

Motala Platen i Motala höjer hyrorna med i genomsnitt 2,3 procent 1 januari.

Den kommunala bostadsstiftelsen hade begärt att få höja hyrorna med 3,25 procent, vilket var ett av de högsta hyreskraven i länet hittills inför 2013. Men efter förhandlingar mellan Platen och Hyresgästföreningen står det klart att höjningen blir lägre än så.

”Förhandlingarna har skett i mycket god anda med stort ansvarstagande från båda parter. Från Platens sida har vinstkravet hållits nere för att i stället satsa pengar på att underhålla fastigheterna”, skriver parterna i ett gemensamt pressmeddelande.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Höjningen motsvarar 19 kronor per kvadratmeter och år och innebär att en genomsnittslägenhet med tre rum och kök på 70 kvadratmeter blir 111 kronor dyrare per månad.

Lägenheter med kallhyra får en lägre höjning, som motsvarar 88 kronor för en normaltrea.

– Helst skulle vi inte vilja ha någon höjning alls, särskilt med tanke på hyresgästernas ekonomi. Det är många som har det kärvt. Arbetslösheten i Motala är tolv procent och en hundralapp är mycket pengar för många människor. Men samtidigt finns kostnadsökningarna där, svart på vitt, säger Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Dahlgren.

Annons
Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

Att hyreshöjningen blir lägre än Platen begärt innebär att stiftelsen måste spara.

– Vi får hoppas på en varm och snöfattig vinter, men det har ju inte börjat så bra, säger Håkan Dahlgren.

Parterna har också kommit överens om några undantag. Hyresgäster som bor i området som brukar kallas Guldkullen, på Brunnsviksallén i Motala, slipper hyreshöjning. Anledningen är att de hyresgästerna drabbas hårdast när Platen fasar ut sitt rabattsystem.

Läs ocksåNils-Gunnar har fel telefon - blir utan hyresbonus till julMan sitter vid ett bord och håller i en mobiltelefon

– Nedtrappningen av rabatten innebär att de redan får en hyreshöjning på 300 kronor om året, säger Håkan Dahlgren.

Annons

På Minkgatan i Borensberg blir höjningen ungefär hälften så stor som i övriga beståndet. Detta som kompensation för att det under i stort sett hela nästa år kommer att pågå renoveringsarbeten som en del upplever som störande.

Som Hem & Hyra skrivit tidigare är det framför allt dyrare fjärrvärme och ett stort reparations- och underhållsbehov som ligger bakom att Platen gör bedömningen att hyrorna måste höjas.

Fakta: Hyreshöjningar 2013

Flera hyresvärdar höjer hyrorna nästa år. Här är de höjningar i länet som är klara hittills:Bostadsstiftelsen Platen, Motala: 2,3 % (yrkade 3,25 %)Ödeshögsbostäder: 2,3 % (yrkade 3 %)

Två kommunala bostadsbolag i Östergötland tecknade tvåårsuppgörelser med Hyresgästföreningen förra året. Det innebär följande hyreshöjningar 2013:Bostadsbolaget i Mjölby: 2,8 %Vallonbygden, Finspång: 2,15 %

Läs också Från Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktare Arne hamnade i flyttkarusell som ska pågå i tio år Så blir din hyra 2021 i Östergötland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.