Annons

Klart med nya hyror hos Ydrebostäder

Ydre En procent i stället för två, som bolaget hade begärt. Det står klart sedan Ydrebostäder och Hyresgästföreningen kommit överens om hur mycket hyran ska höjas.

Höjningen som träder i kraft 1 april blir 50 kronor per lägenhet rakt över, oavsett storlek.

– Vi har höjt på lite olika sätt de senaste åren. Men om man håller på och höjer i procent så får stora och dyra lägenheter med tiden för hög hyra jämfört med mindre. Därför är det bra att göra så här ibland för att jämna ut det, säger Ydrebostäders vd Urban Tordsson.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Ni hade yrkat två procent men höjningen blir bara hälften så stor. Räcker pengarna till det ni har tänkt göra?

– Vi får anpassa oss efter det här. Vi var överens om att det är en ganska rimlig nivå, säger Urban Tordsson.

Annons

Ydrebostäder har ambitionen att fortsätta satsa på underhåll, men också att beta av det ackumulerade underskott på cirka sju miljoner kronor som bolaget samlat på sig under ett antal förlustår i följd. Nu går det bättre ekonomiskt och enligt Urban Tordsson ser Ydrebostäder ut att göra en vinst för andra året i rad.

Läs också

– Vi håller på med bokslutet för 2015 fortfarande, men vi tror att vi hamnar på ett överskott på ungefär 600 000 kronor. Så om tio till tolv år har vi kommit ifatt, säger han men påpekar samtidigt att det förutsätter att de goda tider som råder nu för bolaget håller i sig.

Hyresgästföreningens förhandlare Evelin Davidsson tycker att en 50-lapp per lägenhet är acceptabelt.

Annons

– Ydrebostäder behöver dra nytta av det gynnsamma ränteläget och passa på att amortera. Vi vill inte stjälpa bolaget utan det är viktigt att det kan överleva även om räntorna går upp. Om konjunkturen vänder riskerar hyresgästerna att drabbas negativt, till exempel om bolaget inte har råd med underhåll, säger Evelin Davidsson.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.
Läs också Bostadsbrist i grannkommunerna - men här kan hyreshus rivas Det blir han som ska få Ydreborna att välja bort villan Här kan du få bostad samma dag
Länkar

Klart med nya hyror hos Ydrebostäder

Ydre Ydrebostäders hyresgäster får betala högre hyror från och med 1 april. Höjningen blir mellan 100 och 150 kronor i månaden.

Det är Smålandstidningen som rapporterar att förhandlingen mellan bolaget och Hyresgästföreningen är avslutad. Tidningen skriver att lägenheter med kallhyra får en hyreshöjning på 100 kronor, medan höjningen för de med varmhyra blir 125 kronor och där även hushållsel ingår 150 kronor. Beloppen gäller oavsett lägenhetsstorlek.

Som Hem & Hyra tidigare skrivit hade Ydrebostäder begärt att få höja med mellan 175 och 240 kronor i månaden, beroende om värme respektive el ingår.

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär
Annons
Läs också Gratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringen Bostadsbrist i grannkommunerna - men här kan hyreshus rivas Det blir han som ska få Ydreborna att välja bort villan Här kan du få bostad samma dag Här höjs hyran mest i landet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.