Annons

Klart för nya hem i maktens hus

Kronoberg Växjöbostäder tänker köpa Växjös kommunhus. Om allt går enligt plan, blir det inflyttning i 240 nya bostäder om fem, sex år.
Foto: Annika Wallsson
Här – i kommunens högborg i Växjö – räknar Växjöbostäder med att skapa 240 lägenheter med inflyttning om fem, sex år.

På onsdagen beslutade kommunens fastighetsbolag Vöfab att sälja kommunhuset för 157 miljoner kronor till Växjöbostäder, det var det bästa anbudet av de sex som kom in. Nu skrivs en avsiktsförklaring.

– Det här känns jättebra. Det är kul att få vara med i processen och vi är nöjda. Vi får vara med och utveckla Växjö centrum och få in mer folk i byn som man säger, berättar Växjöbostäders styrelseordförande Anders Bengtsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

År 2021 är det inflyttning i det nya kommunhuset i Växjö. Då kan Växjöbostäder börja bygga om tjänstemännens kontor till bostäder.

Förutom hyresrätter kan det även bli tal om ägarlägenheter och bostadsrätter. Även storleksmässigt siktar Växjöbostäder på en blandning.

Annons

– Vi ser att vissa delar av huset gagnar mindre lägenheter. Kanske är det några delar som vi behöver riva och där kan det eventuellt bli större lägenheter. Och vårt mål är en blandad upplåtelseform. Totalt blir det plus-minus 240 lägenheter. Det är ett stor tillflöde till Växjös centrum och vi är väldigt glada för att det blir en levande stad, säger Anders Bengtsson.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

När avsiktsförklaringen är undertecknad går Växjöbostäder in i granskningsstadiet, som innebär att fastigheten ska undersökas mer i detalj.

– Vi känner ingen oro för det. Sedan ska vi även se över bygglov, detaljplaner och sådant där. När vi praktiskt kan ta över fastigheten så tänker vi oss ett par års byggtid så om fem, sex år kan det vara inflyttningsklart. Vi tänker bygga allt på en gång, inte etappvis. Vi har även en plan för innergården och utemiljön. I dag är det en stor parkering och där ska vi skapa ett mervärde till området, säger Anders Bengtsson.

Annons

Läs mer: Maktens hus kan bli nya bostäder

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.
Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.