Annons

Klassisk musik och konst minskade skadegörelse i garage

Karlstad På ett år sänktes kostnaderna för skadegörelse med 100 000 kronor. Det har gått tio år sedan den klassiska musiken i Orrholmsgaraget i Karlstad slogs på. Se bildspel från garaget.
Foto: Anna Rytterbrant
Det finns tiotalet stora konstverk i garaget som har plats för 600 bilar och rymmer tre busshållplatser.

Bilar på rad. Betong. Lysrörsljus. Lukten av avgaser.

Och så: skira toner från ett klassiskt musikstycke.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Platsen är ett garage i bostadsområdet Orrholmen i Karlstad. Här och var på de grå betongväggarna hänger stora konstverk. Bara så där.

För, ja, så kan det gå när hyresgäster tillsammans med bostadsbolaget Karlstads bostads AB fick nog av att garaget var en skrämmande plats. Då hade garaget funnits drygt 30 år och blivit en plats man helst skulle undvika. Känslan av otrygghet var dominerande.

– Det var en plats för kriminalitet och bilinbrott. Mycket negativa känslor och dåligt rykte. Många som bodde här då kände sig osäkra i garaget, berättar Torbjörn Eriksson som är hyresgäst på Orrholmen och projektledare i ”Garagegruppen”.

Läs ocksåGängkrig på tapeten: "Symbol för att våldet blivit en del av stad och hemmiljö"En kortklippt medelålders man i mörk tröja och byxor som står framför en tapetserad vägg.

Då, när gruppen bildades, fick de boende fylla i en enkät om hur garaget skulle kunna bli trevligare. Många hyresgäster föreslog att garaget skulle fyllas med konst. Och nu – i höst – är det tio år sedan ljudet slogs på till musikanläggningen i Orrholmsgaraget och de första tonerna av klassisk musik började smeka bort det där hårda.

Samtidigt som ljudet slogs på, var det som att någon tryckt på en annan knapp. För ganska omgående upphörde problemen med skadegörelse och klotter nästan helt. På ett år sjönk kostnaderna för klotter och skadegörelse i garaget med  närmare 100 000 kronor.

Annons

– Naturligtvis har vi incidenter då och då, men den höga nivån är bruten sedan länge, säger Torbjörn.

Läs ocksåTappade nyckeln och bröt sig in i egna lägenheten – döms: ”Sista utvägen”Den 36-årige mannen bröt sig in hos sig själv med hjälp av en hammare. "Det händer ju såklart också att vi kommer ut och allt är förstört", säger Caroline Umpala, chef för serviceavdelningen på låssmedsföretaget Finlarm i Stockholm.

Nu sitter tiotalet större konstverk på väggarna. Flera med anknytning till Karlstad, bilar och trafik. Närheten och utsikten över Vänern gör att andra konstverk har båt- eller vattentema.

Gemensamt för alla konstverk är att de boende fått vara med och bestämma vilket verk som ska sättas upp och namnge dem.

– Ibland frågar någon vad konstverk föreställer eller betyder. Men det meningsfulla med konst är ju att den kan få vara just meningslös. Det räcker att vi ser den och väcker en reaktion.

Garaget är Karlstads största offentliga rum på nästan 21 000 kvadratmeter, plats för över 600 bilar och med tre busshållplatser. Som konsthall har det tagit konsten till människorna, i stället för tvärtom.

Annons

– Många som bor här är inte de som går på vernissage eller besöker operan med ett glas rött i handen. De kanske aldrig kommer i kontakt med konst i vanliga fall. Men i och med att de här konstverken finns i vår vardagsmiljö så finns chansen att uppleva den. Åker man bil eller buss till jobbet till exempel, så har man en konstupplevelse två gånger om dagen, säger Torbjörn.

Konstverken och garagemiljön har i sin tur gett upphov till poesi, musik, film och böcker. Och en tidskapsel. Torbjörn går fram till en plats där en platta av metall ligger insprängd i gatubeläggningen. Där under ligger tidskapseln. Den ska öppnas om 200 år och i den ligger allt från en lista på alla hyresgäster i Orrholmen till ”hemliga grejer” som barnen i området samlat in.

–  Det har blivit en mer positiv atmosfär i garaget. Inte bara för att man passivt ser på kultur, utan för att vi har mycket aktiviteter i garaget. Invigningarna, loppisar, ekumeniska gudstjänster och besök av partiledare.

Så man ska alltså inte låta sig luras av ett mörkt skrämmande garage.
– Den grå och trista betongupplevelsen kan förbytas till en positivt laddad upplevelse. Det tror jag är bra, säger Torbjörn.

                 

Läs också Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Hotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värme Mamma tvingas söka skydd från våldsam son – kämpar för lägenheten i domstol

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.