HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kom inte överens: HMK får avgöra hyran i Nyköping

Nyköping Det gick inte att komma överens. Hyresförhandlingen mellan Hyresgästföreningen och kommunala Nyköpingshem kommer nu att avgöras av Hyresmarknadskommittén, HMK.
Foto: Mattias Frödén
Nyköpingshems hyresgäster i Brandkärr får vänta på besked om årets hyreshöjning.

Förhandlingen strandade i april sedan parterna misslyckats med att enas om nivån för årets hyreshöjning. Nyköpingshem ville ha en höjning med 2,1 procent (något som bostadsbolaget först nu har offentliggjort) från 1 april medan Hyresgästföreningens motbud var 1,75 procent.

Ärendet gick till HMK som i mitten av maj kom med ett medlingsförslag vilket – omräknat från den 1 april – innebar en hyreshöjning på 1,78 procent. Det vill säga, väldigt nära Hyresgästföreningens bud. Hyresgästföreningen sade ja till medlingsförslaget medan Nyköpingshem sade nej.

Läs ocksåNu höjs hyrorna för 73 000 hushåll i Göteborg

– Vi kan inte acceptera ett medlingsbesked som egentligen följer ena partens linje. Sedan är snittet för hyreshöjningarna i Sörmland 1,92 procent medan det ligger på 1,95 procent i riket. Jag kan inte se varför vi skulle få en lägre nivå än det, sa administrative chefen Niclas Forsberg till Hem & Hyra tidigare i veckan.

Han underströk att bolaget måste få täckning för sina kostnadsökningar.

Efter att medlingsförslaget presenterades har parterna på nytt försökt komma överens lokalt. Nyköpingshems senaste bud var en höjning med 1,9 procent från den 1 april, något som Hyresgästföreningen sade nej till.

Läs ocksåNyköping: Väggmålningarna i Brandkärr lyser upp området

Det betyder att ärendet återigen hamnar hos HMK.

– Min delegation vill få det prövat där eftersom vi inte har fått några underlag från Nyköpingshem. Vi har inte sett någon underhållsplan, investeringsplan eller kalkyl, så vi anser att det bud som vi har lämnat ger dem täckning för deras ökade kostnader, säger Hyresgästföreningens förhandlare Astrid Öhman Asp

HMK kommer nu att – antingen i början eller slutet av juni – meddela vad höjningen ska bli. Ett sådant beslut motiveras inte och kan inte överklagas.

Läs ocksåDyrt i Gnesta och Vingåker – billigt spill i Oxelösund
Läs också Eskilstuna farligast och Gnesta säkrast 2 000 nya hyresrätter på gång i Sörmland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.