HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nyköpingshem sa nej till medlingsförslag

Nyköping I april strandade förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Nyköpingshem. Nu har det kommunala bostadsbolaget sagt nej till Hyresmarknadskommitténs medlingsförslag.
Foto: Janne Höglund
Det är ännu inte klart med årets hyreshöjning för Nyköpingshems hyresgäster i Brandkärr och andra områden. Totalt har bolaget runt 4 000 lägenheter.

Nyköpingshem har inte velat gå ut med vilken hyreshöjning bolaget vill ha medan Hyresgästföreningens sista bud innan förhandlingarna strandade var en höjning på 1,75 procent från den 1 april.
– Det var den högsta nivån vi kunde gå med på. Vi grundade det på en bedömning utifrån det allmänna konjunkturläget, förklarar Hyresgästföreningens förhandlare Astrid Öhman Asp.

Efter att förhandlingarna strandade gick ärendet till Hyresmarknadskommittén, HMK, som i mitten av maj presenterade sitt medlingsförslag: En höjning på 1,94 procent från den 1 maj, vilket motsvarar en höjning med 1,78 procent från den 1 april.
– Det låg nära vårt sista bud, vilket gjorde att vi accepterade Hyresmarknadskommitténs medlingsförslag, säger Astrid Öhman Asp.

Läs ocksåNyköping: Väggmålningarna i Brandkärr lyser upp området

I pengar betyder det att en hyresgäst som bor i en lägenhet med en hyra på 6 500 kronor får en hyreshöjning på 126 kronor.

Men Nyköpingshem sade nej till medlingsförslaget, som alltså låg väldigt nära Hyresgästföreningens sista bud.
– Vi kan inte acceptera ett medlingsbesked som egentligen följer ena partens linje. Sedan är snittet för hyreshöjningarna i Sörmland 1,92 procent medan det ligger på 1,95 procent i riket. Jag kan inte se varför vi skulle få en lägre nivå än det, säger administrative chefen Niclas Forsberg.

Han poängterar att Nyköpingshem vill se ett avslut på förhandlingarna så snart som möjligt, men att bolaget måste få täckning för sina kostnader. Renhållning, VA och el är exempel på sådant som Nyköpingshem fått ökade kostnader för.

Läs också650 nya lägenheter i Nyköping

Senast på torsdag måste parterna komma överens lokalt. Annars kommer ärendet åter till HMK som då meddelar ett beslut i slutet av juni. Ett sådant beslut motiveras inte och kan inte överklagas.

Fakta: Mer om Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och landets kommunala hyresvärdar. I kommittén ingår representanter från både Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta.

Läs också 19-åring döms för grov mordbrand i hyreshus i Flen Nu förklarar paret: "Därför äter vi grannarnas sopor" Hård kritik mot höga hyreskrav i omsorgsboenden - "Vansinne"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.