HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Konflikter när Nordostpassagen renoveras

Göteborg Två olika fastighetsägare drar snart igång stora renoveringar på Nordostpassagen i centrala Göteborg.
Foto: Magnus Åsblad
Nordostpassagen är ett miljonprogramsområde i Linnéstaden i centrala Göteborg. Största delen av lägenheterna är omvandlade till bostadsrätter, men en mindre mängd hyresrätter återstår. Flera olika fastighetsägare har hand om husen.

Nordostpassagen är ett miljonprogramsområde i Linnéstaden, centrala Göteborg. Husen har många olika ägare, och nu står det klart att två hyresvärdar är i stånd att dra igång omfattande ombyggnationer.

Förra veckan gav hyresnämnden grönt ljust åt Ernst Roséns planerade renovering på Nordostpassagen 41-43. Huset, som byggdes 1970, behöver rustas upp och i samband med renoveringarna vill hyresvärden genomföra ”standardhöjande åtgärder”: Det handlar om nya kök och badrum, parkett i hela lägenheten och klinkers i hallen.

Läs ocksåHyrorna klara för 6 000 studenter: "Bra uppgörelse ett år som detta"Henrik Krantz, vd AF Bostäder, och Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Sådana åtgärder höjer lägenhetens ”bruksvärde”. Därmed kan värden ta ut högre hyra. I det här fallet har man redan kommit överens med Hyresgästföreningen om att hyran ska höjas med i snitt 31 procent – en höjning som sedan trappas in under ett antal år.

Ett antal hyresgäster hade protesterat mot Ernst Roséns planer, bland annat eftersom man ansåg att ”hyreshöjningen blir oskäligt hög”. Men hyresnämnden gick alltså – som väntat – på privatvärdens linje. Beslutet har dock ännu inte vunnit laga kraft, eftersom hyresgästerna fortfarande kan välja att överklaga till Svea hovrätt.

Samtidigt planerar hyresvärden Holger Blomstrand Byggnads AB att renovera sin fastighet på Nordostpassagen 63-75. Precis som andra hus i området är fastigheten en del av miljonprogrammet, och i samband med bland annat stambyte planeras det nya badrum och kök.

Läs ocksåHemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronorFrån hyresvärdens låsta teknikutrymme fanns en uppbruten öppning som ledde rakt in i hyresgästens hall.

Men hittills har värden inte velat ha något ”samråd” med hyresgästerna – det vill säga en dialog mellan bolaget och demokratiskt valda representanter för de boende – vilket fått Hyresgästföreningen att reagera.

– Hyresgästföreningens strategi kring ombyggnationer är tydlig. Vi kräver att hyresvärdarna har en dialog med sina hyresgäster, säger Mitar Marjanovic, jurist på Hyresgästföreningen.

Men hyresvärden, Holger Blomstrand Byggnads AB, menar att man redan pratat med de boende.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

– För att få bygga om måste man få varje hyresgästs tillstånd. Därför har vi haft en dialog med varje hyresgäst när vi gått runt och pratat, säger fastighetschef Svante Embäck.

Svante Embäck berättar att runt 130 av 158 lägenheter redan godkänt renoveringsplanerna. Förhoppningsvis kan bolaget dra igång renoveringarna efter årsskiftet, säger han.

– Vi är försenade redan, men vi hoppas komma igång då. Runt mitten av 2017 förväntas vi bli klara.

Hyresgästföreningen kommer dock att fortsätta försöka få till stånd ett samråd. Får man inte det, och vissa hyresgäster fortfarande inte godkänt renoveringen, kan också denna renovering hamna i hyresnämnden.

– Går Holger Blomstrand till hyresnämnden för att få sina godkännanden så kommer vi att vara på plats och företräda alla medlemmar som inte skrivit på, säger Mitar Marjanovic, jurist på Hyresgästföreningen.

Läs också Nya ägaren höjde hyran felaktigt – hyresgästen Ann-Sofie: "De nonchalerar oss" Satirikern Olof Buckard om höga hyror: "Vissa kan sko sig brutalt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.