Annons

Köp gav chans att slippa dålig värd

Lund ​Resultatlösa diskussioner med  värden om renovering och underhåll gjorde beslutet lätt för familjen Régi när frågan om ombildning blev aktuell för drygt två år sedan.

​Robert Régi som vid det tillfället var aktiv i den lokala hyresgästföreningen hade i flera omgångar försökt få sin hyresvärd att renovera hans fyrarummare på Klostergården i Lund.

– Det mesta behövde göras vid och vi ledsnade på att tjata. Då blev valet att köpa den bästa lösningen eftersom vi inte vill flytta, säger Robert Régi.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar
I Lund har det mellan år 2000 till 2009 byggts 2 140 nya hyreslägenheter. Under samma period har 1 745 hyresrätter försvunnit genom ombildning. Inga av dessa har skett bland allmännyttans lägenheter.
 
– Det är inte heller aktuellt med några framtida ombildningar inom LKF. Tvärtom behövs fler hyreslägenheter i Lund, säger Lars Bergwall (C), ordförande för Lunds Kommuns Fastighets AB, LKF.
 
Han är positiv till blandande boendeformer i alla bostadsområden men tycker samtidigt att en universitets- och forskningsstad som Lund måste vara extra väl rustad när det gäller tillgången på hyresrätter.
 
– Många flyttar hit tillfälligt under några år och flera av dem varken kan eller vill binda upp sig genom att köpa en bostad, säger Lars Bergwall.
Första oktober 2008 köpte bostadsrättföreningen Solglittret där Robert Régi bor fastigheten med 252 lägenheter. Han
betalade 840 000 kronor för sin fyrarummare på 94 kvadratmeter som sedan dess genomgått en totalrenovering.
 
– Det här har gett en möjlighet att skaffa oss det boende vi ville ha, säger Robert Régi.
 
Boendekostnaden är i dag ungefär den samma som före köpet.
 Månadsavgiften är lägre än hyran men i stället betalar de ränta på lån. Om de säljer sin lägenhet i dag kan de räkna med en vinst på drygt en halv miljon kronor.
 
– Visst är det bra att lägenheten har stigit i värde men det är framför allt viktigt att vi fått ett boende vi verkligen trivs med, säger Robert Régi.

Annons
Läs också V vill skapa debatt om ombildningsplaner Sanna köpte – och gjorde ett klipp 2 000 hyresrätter har försvunnit i Skåne Malmö har förlorat 4500 hyresrätter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.