Annons

SBB köpte i Bojsenburg

Falun Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, fortsätter sin expansion i Dalarna. Igår blev det klart att företaget köper 463 lägenheter i Bojsenburg av kommunala Kopparstaden.
Foto: Lena Mattsson
Försäljningen av lägenheterna på Jungfruvägen blev klar igår. De nya ägarna är SBB, Samhällsbyggnadsbolaget.

I och med köpet av lägenheterna på Jungfruvägen 89-167 äger SBB nu 1 600 lägenheter i Dalarna. I fjol sommar köpte SBB fastighetsbolaget Kopparleden med sammanlagt 700 lägenheter i Ludvika, Falun, Hedemora, Orsa, Smedjebacken och Säter. (Läs mer här.) Och i januari i år köpte de 300 lägenheter av kommunala Tunabyggen i Borlänge. (Läs mer här.)

I ett pressmeddelande med anledning av gårdagens försäljning skriver Kopparstadens vd Pernilla Wigren att ”SBBs bestånd i Dalarna på över 1 600 lägenheter skapar en bra bas för att bygga upp en lokal förvaltningsorganisation, något vi tycker är viktigt. De har också haft en bra inställning till det boendesociala ansvar vi förväntar oss att en ny ägare ska ta.”

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Köpesumman är 316 miljoner kronor som Kopparstaden ska använda till nyproduktion. SBB tar över lägenheterna redan i månadsskiftet juni-juli och i nästa vecka hålls ett informationsmöte med hyresgästerna.

Annons

Hyresgästföreningen har vid flera tillfällen riktat kritik mot att allmännyttiga bostadsföretag säljer lägenheter till privata företag.

Med anledning av Tunabyggens försäljningsplaner, som sedan blev en affär med SBB, sa Annakari Berglund på Hyresgästföreningen i Borlänge bland annat:

Annons
Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

– Jag är oroad över den trend som vi kan se i många allmännyttiga företag i landet, utförsäljningarna ökar, just med motivet att man vill bygga nytt och rusta upp det äldre beståndet. Allmännyttan är kommunens verktyg för bostadsförsörjningen och den ägs av kommuninvånarna. På så sätt finns ett inflytande som inte finns när en privat aktör tar över.

Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Efter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst” Rikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.