Annons

Hyresgästföreningen: ”Även en hyresgäst måste kunna köra miljövänligt”

Östergötland Björn Johansson, regionordförande hos Hyresgästföreningen Sydost, är kritisk till bristen på laddmöjligheter för hyresgäster
Foto: Annika Wallsson
Björn Johansson

Björn Johansson menar att hyresvärdarna inte hänger med i utvecklingen.

– De ligger åtminstone fem år efter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han anser att det är en miljöfråga, men även en rättvisefråga. Medan villaägare själva kan bestämma om de vill skaffa laddmöjligheter så är hyresgästerna beroende av om deras värd vill göra det.

– Även en hyresgäst måste kunna köra miljövänligt. Finns det inga stolpar så går det ju inte att skaffa elbil och då finns det ingen efterfrågan.

Annons

Däremot tycker han att det är viktigt att investeringen inte drabbar dem som inte har bil genom höjd hyra.

Läs ocksåLaddad på elbil? Då gäller det att bo hos rätt hyresvärd: "Ska vara lätt att välja klimatsmart"Daniel Svanqvist, hyresgäst Åkab.

– Precis som jag inte ska behöva betala för grannens garage.

Är det hyresvärdens ansvar att sätta upp laddstolpar?

Annons

– Absolut, menar Björn Johansson.

Läs ocksåVann Laddguldet för sin strategi – vd:n: "Flest stolpar är inte bäst"Genom flexibla lösningar lyckas Strömstadsbyggen, där Tobias Kristiansson är vd, erbjuda sina hyresgäster möjlighet att ladda elbil. Strategin belönades med utmärkelsen Laddguldet 2023.
Läs också Så ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevalda Mauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgäster Athena vill skaffa elbil men kan inte: "Fel att det är enklare för dem i villa"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.