Annons

Motalavärd satsar för elbilar

Motala Platen i Motala har installerat laddstolpar för elbilar i Charlottenborg. Om det visar sig finnas en efterfrågan kan stolpar sättas upp i fler områden framöver.
Foto: Jenny Knutsson
Andreas Bruzelius från Eon och Platens styrelseordförande Daniel Starkengren (M) klippte bandet och invigde de nya laddstationen.

På fredagen var det invigning med bandklippning till musik framförd av elever och personal från Kulturskolan. Flera hyresgäster dök också upp för att kika på stolparna som kommit upp i deras område.

— Det är bra att det sätts upp så att det finns möjlighet att ha elbil om man vill, för ingen kommer ju skaffa det om det inte går att ladda i närheten, säger Ragne Dahlström, som bor i Charlottenborg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Ragne Dahlström och särbon Gerd Reinholdsson har inga planer på att skaffa elbil, men tycker ändå att det är bra att det finns laddmöjligheter för de som kan och vill göra det.

Själv har han dock inga planer på att byta ut sin bil mot en eldriven.

— Det är för dyrt för mig.

Annons

Platens vd Lars Åke Landén berättar att laddmöjligheter har efterfrågats från hyresgäster då och då men inte i någon omfattande utsträckning. Han tror dock, precis som Ragne Dahlström, att många tvekar att skaffa elbil när det inte finns laddmöjligheter i eller nära bostadsområdet.

Läs ocksåLaddad på elbil? Då gäller det att bo hos rätt hyresvärd: "Ska vara lätt att välja klimatsmart"Daniel Svanqvist, hyresgäst Åkab.

— Man ska kunna ha elbil fast man är hyresgäst. Därför väljer vi att göra det här, säger Lars Åke Landén.

Två stolpar med totalt fyra laddplatser har gjorts i ordning, till en kostnad på cirka 250 000 kronor. Platen har beviljats bidrag via Naturvårdsverket på 50 000. Vem som helst får utnyttja laddpunkterna men Platens hyresgäster får rabatt på kilowattpriset.

Annons
Om försöket faller väl ut kan fler bostadsområden få laddstolpar framöver.

Trots att det är en förhållandevis stor investering så utesluter inte Lars Åke Landén att laddstolpar kan komma upp i fler av Platens bostadsområden.

— Vi får se hur det här faller ut först, säger han.

Läs också Vann Laddguldet för sin strategi – vd:n: "Flest stolpar är inte bäst" Mauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgäster Athena vill skaffa elbil men kan inte: "Fel att det är enklare för dem i villa" Benjamin kämpade i två år för en laddplats - fick ställa bilen obevakad i stan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.