Annons

Kraftig ökning av antalet ärenden hos Akelius

Västra Götaland ​Hem & Hyra har åter granskat hur många ärenden Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg driver hos olika värdar. Privata Akelius har ökat rejält: från 2,6 ärenden per 1 000 lägenheter förra året till drygt 10 i år. – Siffrorna beror inte på att vi blivit en sämre värd under året, tvärtom, säger Glenn Malmberg, chef för Akelius västra Sverige.

​Hos flera värdar i Bohus Älvsborg har antalet ärenden ökat något jämfört med förra årets mätning. Men så stort glapp som Akelius, med lägenheter i Borås, Skövde, Uddevalla, Lysekil och Trollhättan, har ingen annan.
– Jag är förvånad och vill naturligtvis att siffran är noll, säger Glenn Malmberg.

Han ser två möjliga huvudorsaker till ökningen: Det första är att Hyresgästföreningen har blivit bättre på att marknadsföra sig.
– De gör sitt jobb och det är jättebra. De boende ska naturligtvis kunna vända sig till Hyresgästföreningen, men det är enklare om de kommer till oss först.
– Utgången blir den samma, självklart ska hyresgästerna ha kompensation om de haft men i boendet, tillägger han.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

En annan möjlig orsak är att bolaget haft en period med ett stort antal vattenskador i en fastighet som stamrenoveras i Trollhättan.
– Under i princip en helg fick vi fem vattenskador där, men det har vi tagit tag i. Stambytet är klart i december, så det problemet ska försvinna, säger Glenn Malmberg. 

Ett av de lokala bolagen sticker ut på ett annat sätt: Severinssons Fastighetsförvaltning som har drygt 750 lägenheter i Trollhättan och Uddevalla. I årets mätning hade bolaget noll ärenden.
– Jättetrevligt, det betyder ju att vi går våra hyresgäster till mötes, säger vice vd Christian Severinsson om placeringen.
Bolaget har inget särskilt arbetssätt för att få nöjda kunder, men strävar enligt Christian Severinsson efter att lyssna på hyresgästernas önskemål.

Annons
Fakta: Kraftig ökning av antalet ärenden hos Akelius

Så bra är värdarna i Bohus ÄlvsborgÄrenden per 1 000 lägenheter (siffra inom parentes avser antalet vid förra mätningen)

Akelius: 10,2 (2,6)Vänersborgsbostäder: 8,5 (5,9)Eidar: 4,6 (3,3)Uddevallahem: 4,2 (4,4)Lundqvist Byggförvaltning: 2,5 (0,8)Severinssons Fastighetsförvaltning: 0 (2,5)
Resultatet baseras på hur många ärenden Hyresgästföreningen drivit för medlemmars räkning från oktober 2007 till oktober 2008. 

Läs också Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Pojkvännen sålde knark från lägenhet – nu riskerar kvinnan vräkas Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.