HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fler kämpar för att få ekonomin att gå ihop – stor oro för hyreshöjning

Stockholm Stigande priser på mat och el slår hårt. Hjälporganisationer ser hur behoven växer. Samtidigt hotar värdar med kraftiga hyreshöjningar. Janor Ahmed är en av dem som reagerar på utvecklingen. ”Det är redan för dyrt,” säger hon.
Janor Ahmed
Foto: Gry Ellebjerg/Ida Karlsson
Janor Ahmed reagerar på de höga kostnaderna. "Vi betalar redan 10 000 kronor i hyra plus dyra elräkningar".

Hjälporganisationer som Röda Korset och Frälsningsarmén varnar för att allt fler inte har råd med det mest grundläggande som mat och kläder.

Tidigare var det papperslösa och EU-medborgare som sökte hjälp. Nu är det allt fler låginkomsttagare med osäkra anställningar, eller de som lever på försörjningsstöd från socialtjänsten, ersättning från Försäkringskassan eller äldre med låga pensioner.

Läs ocksåChocken: Alla Popova, 85, får högre elräkningar än hyraSkyhög el Danderyd

– Gliporna i samhällets skyddsnät blir allt större och fler riskerar att ramla igenom, säger Mattias Hagenström, pressekreterare, Svenska Röda Korset.

Den 10 december hölls manifestationer mot de höga hyreskraven och mot prisökningarna i landet, bland annat på Norrmalmstorg i Stockholm.
Den 10 december hölls manifestationer mot de höga hyreskraven och mot prisökningarna i landet, bland annat på Norrmalmstorg i Stockholm.

Om hyresvärdarna dessutom kommer höja hyran kraftigt blir det tufft för många, varnar Hyresgästföreningen. De senaste månaderna har det hållits flera manifestationer i Stockholm mot de höga hyreskraven och prisökningarna. Fastighetsägarna Stockholm gick i september ut med att de vill höja hyrorna med 9,5 procent från 1 januari 2023. Det skulle innebära en höjning med cirka 700 kronor i månaden för en lägenhet med en hyra på 7 000 kronor.

”Det är redan för dyrt”

Janor Ahmed som Hem & Hyra träffar utanför en matbutik i södra Stockholm säger att det är tufft att få ekonomin att gå ihop.

– Det är redan för dyrt. Vi betalar redan 10 000 kronor i hyra varje månad plus dyra elräkningar. Att matpriser och priser på andra varor går upp är inte bra. Om hyran höjs mycket skulle vi behöva jobba ännu mer.

Hon berättar att familjen nu måste planera mer för att klara sina utgifter.

– Nu storhandlar vi en gång per månad.

Läs ocksåChockbesked svart på vitt: Fastighetsägarna kräver nu hyreshöjningar på över 10 procentKristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg Hyresgästföreningen region Stockholm
Hos Matmissionen där det går att handla mat till mycket låga priser märks en ökad efterfrågan.
Hos Matmissionen där det går att handla mat till mycket låga priser märks en ökad efterfrågan.

Siham, en annan kvinna som Hem & Hyra pratar med utanför en affär, säger att många hushåll redan är drabbade.

– Jag har ett jobb men det känns ändå i plånboken. Kostnaden för livsmedel har gått upp. Bara mjölk och bröd kostar. Alla jag känner har det kämpigt. Så vill hyresvärden höja hyran. I slutet på månaden är det tufft.

Hon har barn som idrottar och nu måste hon spara in på annat för att ha råd med det.

Läs också75 000 Stockholmare krävs på nio procent i hyreshöjning av kommunala bostadsbolagAdam Hillawi

– Det är viktigt att barnen kan fortsätta att vara aktiva och må bra. Men det kostar. Jag försöker spara genom att inte köpa för dyr mat och dra in på klädköp.

Fler vill köpa billigare mat

En ökad efterfrågan märks av hos Matmissionen, Stockholms stadsmissions matbutiker, där det går att handla mat till mycket låga priser för den som har försörjningsstöd, sjukersättning eller som haft en snittinkomst under drygt 11 000 kronor de senaste tre månaderna.

Den senaste tiden har fler sökt sig till butikerna i Jakobsberg, Hägersten, Hallunda, Handen och Kista.

– Vi märker av ett ökat tryck. Vi har fått nya kunder i en takt som vi inte sett på väldigt länge, säger Johan Rindevall, chef, Matmissionen.

Högsta utlåningen någonsin

Även hos Pantbanken pekar siffrorna uppåt. Den tuffa ekonomiska situationen gör att fler vänder sig dit för att låna pengar. Pantbankens utlåning är den högsta någonsin och hittills i år har den ökat med 21 procent jämfört med förra året. Utlåningen uppgår nu till över en miljard kronor.

– Det är en stor ökning i vår bransch, säger Peter Sundström, vd, Pantbanken.

Fakta: Klarar inte en oväntad utgift på 13 000

Drygt var femte invånare klarar inte en oväntad utgift på 13 000 kronor. Det motsvarar fler än 400 000 invånare i länet. I Rinkeby, Tensta, Alby, Fittja, Hallunda, Vårby, Fisksätra och Rågsved är det närmare hälften som inte klarar en sådan utgift.

Det visar den senaste medborgarundersökning som Länsstyrelsen Stockholm gjort där cirka 6 500 länsbor i åldrarna 18-85 år svarat.

I undersökningen uppger 14 procent att de alltid eller ofta känner sig oroliga för sin ekonomi. Drygt 52 procent uppger att de då och då eller sällan oroar sig för om pengarna ska räcka. Drygt 30 procent känner aldrig någon oro.

Samtidigt visar siffrorna från Länsstyrelsen att för höginkomsttagare har ekonomin förbättrats i högre utsträckning de senaste åren än för andra grupper.

Läs också Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.