Annons

Krav på fuktutredning orättvis, anser hyresvärd

Alvesta Alvesta kommuns krav på undersökning av lägenheterna i Hallanäs är både ogrundade och orättvisa, anser fastighetsägaren Per Madsen.

Hem & Hyra berättade i förra veckan om att Alvesta kommun kräver att fastighetsägaren Per Madsen ska lämna in en skriftlig rapport om resultatet av en aktuell utredning av fukt- och mikroorganismer för samtliga lägenheter i det före detta sjukhemmet Hallanäset.

Utredningen måste vara gjord av en oberoende konsult med dokumenterad erfarenhet av aktuella byggnadskonstruktioner. Rapporten ska även innehålla åtgärdsförslag för de lägenheter som uppvisar fukt- och mikroorganismer. När tidsfristen gick ut i slutet på augusti, utan att kommunen fått någon rapport, beslutades om en ny tidsfrist förenat med vite på 100 000 kronor.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Per Madsen kallar kommunens beslut för orättvist. Han anser även att bakgrunden är absurd eftersom den bygger på vad tidigare hyresgäster har klagat till kommunen samt på ”ogrundade yttranden” från den konsultfirma som tidigare varit inkopplad vid en fuktskada. Enligt Per Madsen har han flera gånger bett konsultfirman att redovisa vad som är fel, utan att få svar.

Annons

– Kravet från kommunen är baserat på rykten och inte på fakta. Det är fullständigt orättvist att jag ska betala utredning för samtliga lägenheter när det inte är något fel. Det skulle kosta mig 250 000 kronor, säger Per Madsen.

Per Madsen berättar att Anticimex i början på oktober gjort en undersökning i några av lägenheterna och han inväntar deras rapport i nästa vecka. Han anser att det är rimligt att börja med att undersöka upp emot åtta lägenheter till att börja med. Om dessa visar problem, kan man gå vidare med fler undersökningar.

Läs ocksåHos Rebecka läcker det in när det regnar: ”Man känner sig uppgiven”Väggarna på Rebecka Stenmarks balkong bär tydliga spår av vatten som rinner längs de målade sidorna när det regnar.

Radonmätning ska göras i vinter och en godkänd obligatorisk ventilationskontroll är utförd 21 augusti, uppger Per Madsen.

Annons

Läs mer: Hyresvärd i Alvesta riskerar hundra tusen kronor i böter

Läs också Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav" Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.