HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Inkomstkraven på hyresgäster lättar en aning

Nyheter Samtliga hyresvärdar ställer ekonomiska krav på blivande hyresgäster. En femtedel av dem kräver en lön som motsvarar minst tre gånger hyran, skriver Boverket i en rapport som bygger på Hem & Hyras avslöjande.
Foto: Pixabay/Rikard Ljungqvist

I flera omgångar har Hem & Hyra granskat de hårda ekonomiska krav som landets värdar ställer på sina blivande hyresgäster. I somras reagerade bostadsminister Peter Eriksson (MP) kraftigt på rapporteringen och beordrade en utredning i saken.

Bostadsministern var bland annat kritisk till att betalningsanmärkningar blivit ett stort hinder i bostadsjakten, och att många värdar tar inte hänsyn till eventuella bidrag när de bestämmer vem som ska få ett hyreskontrakt.

Läs ocksåInkomstkrav stänger ute barnfamiljer

Under fredagen presenterades Boverket sin utredning, som utgår från Hem & Hyras undersökning från 2016. Utredningen visar att samtliga värdar ställer någon form av ekonomiska krav och prövar blivande hyresgäster genom till exempel kreditupplysning, arbetsgivarintyg eller referenser från tidigare värdar.

Totalt sett har inkomstkraven lättat något sedan Hem & Hyras senaste undersökning, bland annat som en följd av politiska direktiv inom allmännyttan. Sedan Hem & Hyras senaste granskning har bland annat Bostadsbolaget i Göteborg, Familjebostäder, Poseidon, Hyresbostäder i Norrköping samt Botkyrkabyggen ändrat på sina inkomstkrav.

Emellertid har vart femte bostadsbolag i dagsläget fortfarande ett krav som motsvarar tre gånger årshyran, vilket innebär att man måste tjäna minst 15 000 kronor i månaden om man ska få en lägenhet med en hyra på 5 000 kronor. Än fler värdar kräver att hyresgästerna har en viss summa kvar på kontot efter att hyran är betald.

Annons
Läs ocksåKarta: Se värdarnas krav i din kommun

Å andra sidan finns det bostadsbolag som inte har några särskilda inkomstkrav alls, konstaterar Boverket och påpekar att det inte går att se några generella skillnader på krav mellan privata och kommunala bostadsföretag.

Vad som kan räknas som inkomst skiljer sig också stort värdarna emellan. Merparten av bostadsbolagen godkänner osäkra inkomster såsom tillfällig anställning, a-kassa eller sjukersättning och många räknar även barnbidrag som en inkomst.

Boverket slår fast att hyresskulder och betalningsanmärkningar leder till att många nekas kontrakt, men tillägger att man beroende på orsakerna till skulderna ibland ändå i slutändan kan bli godkänd som hyresgäst.

Läs också”Helt ofattbara uthyrningskrav”

Utredarna konstaterar att det är upp till varje hyresvärd att själv bestämma vilka uthyrningskrav som ska gälla. Det som hjälper mest för denna grupp resurssvaga hushåll är trots allt ett ökat bostadsbyggande, eventuellt kombinerat med subventioner eller utökade bostadsbidrag.

Annons

Undersökningen visar även att ens bekantskapskrets kan spela roll om man ska få ett kontrakt av en privat värd, särskilt på mindre orter. En relativt stor del av värdarna vittnar också om att svaga hushåll riskerar att trängas undan på bostadsmarknaden av nyanlända som har fått förtur.

Totalt har närmare 400 bostadsföretag intervjuats.

Fakta: Värdarnas krav på bostadssökande

Hyresgästen måste ha ett visst belopp kvar när hyran är betald

Allmännyttan 67 procent
Privata bolag 42 procent

Inkomsterna ska motsvara tre gånger hyran

Allmännyttan 20 procent
Privata bolag 18 procent

Vi har inga särskilda krav på inkomst

Allmännyttan 16 procent
Privata bolag 39 procent

Vi har andra krav

Allmännyttan 5 procent
Privata bolag 2 procent

Källa: Boverket

Läs också Inte lika hårda krav på fast jobb för kontrakt Se upp – detta får din hyresvärd inte göra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.