HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kräver ersättning för översvämmad lägenhet

Rinkeby I drygt elva år har Keinan Abdikadir Elmi och hans familj bott i en lägenhet i Rinkeby som återkommande översvämmas av avloppsvatten. Ofta läcker avföring ut på badrumsgolvet. Nu hoppas han att Hyresnämnden ska hjälpa familjen att få lägenheten åtgärdad.
Foto: Mikael Bergling
Dörren till Keinan Abdikadir Elmis badrum har skadats av översvämningarna.

Keinan Abdikadir Elmi berättar att han flyttade in i den 82 kvadratmeter stora lägenheten (tre rum och kök) på Svennebygränd i Rinkeby i början på 2006. Fastigheten ägs av Familjebostäder.
I bostaden, som ligger på nedre botten, bor sammanlagt nio personer, två vuxna och sju barn.

– När det regnar kraftigt kommer avloppsvatten upp ur brunnen i badrummet, rinner ut i hallen och in i vardagsrummet med resultat att mattor och mycket annat förstörs. Det händer till och med att bajs flyter omkring, säger Keinan Abdikadir Elmi.

Läs ocksåAF Bostäder vill säga upp student

Hur ofta är det översvämning?
– Under tiden vi har bott här har det varit översvämning ett par gånger per år. När jag pratade med den tidigare hyresgästen berättade han att det var liknande problem när han bodde här.

Vad säger värden Familjebostäder?
– När jag har ringt och anmält vad som har hänt har Ragnsells kommit hit och åtgärdat felen temporärt. Men efter en tid är det samma sak igen. Det är dessutom inte bara jag som drabbas av detta. Åtminstone en granne har samma problem. Till det ska läggas att det med jämna mellanrum är översvämningar i trapphuset.

– Familjebostäder har erbjudit oss en annan lägenhet, men en tvåa. Det är en alldeles för liten lägenhet för en så stor familj som vår. Vi behöver minst en trea.

Läs också"Bara annorlunda" värdens svar om dåligt vatten

Vid Hem&Hyras besök hos familjen syns det tydliga spår efter den senaste översvämningen. Dörren till badrummet till exempel, har svällt och är svår att stänga.

– Torkfläktarna togs bort för bara ett par dagar sedan. De har stått på dygnet runt för att torka ut, vilket gjort det svårt för oss att sova. De låter mycket.

I skrivelsen till Hyresnämnden berättar Keinan Abdikadir Elmis ombud, juristen Samuel Vidén, att familjen sedan inflyttningen haft problem med framför allt badrummet:
”Avloppet har haft stopp, översvämningar och stigande vattennivåer, vilket har lett till att avföring har läckt ut på badrumsgolvet från golvbrunnen.”
”De sanitära förhållandena har stundtals således varit mycket dåliga, då stopp och avsaknad av avrinning gjort att badrumsgolvet varit helt täckt av avföringsvatten..//…Skadorna har även inneburit att familjen varit tvungen att slänga två tvättmaskiner och ett skåp i badrummet.”

Läs ocksåBengts bostadskarriär från buske till lägenhet

Keinan Abdikadir Elmi berättar att det ofta luktar avföring i lägenheten.
– Jag vill att Familjebostäder en gång för alla åtgärdar felen eller erbjuder oss en rimlig ersättningslägenhet. Som det är nu kan det inte få fortsätta. Vi vill också få tillbaka en del av hyran.

På vägen ut ur fastigheten stöter vi på en granne som säger:
– Det är mycket upprörande att det ska fungera så här, speciellt i ett kommunalt bolag. Familjebostäder bryr sig inte om oss som bor här.
Hem&Hyra har sökt familjebostäder för en kommentar.

Läs också Regionråd blir regionchef Studentbostäder köper hyreshus i Ronneby

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.