Annons

Kriskommuner söker akut hjälp för att riva och rusta – ”bra men kommer inte räcka”

Nyheter Regeringen har avsatt 750 miljoner i stöd till fattiga kommuner. Bland annat har en handfull kommuner sökt medel för att riva och rusta upp hyreshus. Nyligen fick de första kommunerna besked. Många lär bli besvikna – beviljade beloppen är bara en spottstyver av vad kommunerna sökt.
Persberg, Filipstad, rivningshus
Foto: Filipstads kommun
Ska jämnas med marken. Hyreshuset på bilden ligger i Persberg i Filipstad. Huset är ett av dem som kommunen sökt pengar för att riva.

Ett tillfälligt statsbidrag ska hjälpa kommuner med krisande ekonomi. Av ansökningarna att döma är behovet mycket stort. Många av de kommuner som sökt bidraget omnämns i Hem & Hyras stora granskningar ”Sverige töms” och ”Långt ifrån allt”. Gemensamt för dessa kommuner och orter är att de får allt färre och allt äldre invånare. Inte sällan har kommunerna dessutom tagit ett stort ansvar under flyktingkrisen.

Totalt 23 kommuner och fem regioner har ansökt om stöd för sammanlagt omkring 1,7 miljarder men regeringen har avsatt blott 750 miljoner. I förra veckan offentliggjordes hur mycket pengar de första åtta kommunerna och två regioner beviljas. Det rör sig i de allra flesta fall om en spottstyver av den summa som kommunerna och regionerna ansökt om.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Drygt sex miljoner till hållbara fastigheter i Ragunda

Minst en handfull kommuner har sökt pengar för att riva eller renovera hyreshus. Ragunda är en av dem. I går fick den jämtländska kommunen besked om att man beviljats 6,35 miljoner för ett ”hållbart fastighetsbestånd”.

Ragunda, slitna hyreshus, ekonomi i balans
Behöver renoveras. Ragunda kommuns hyreshus har ett stort underhållsbehov..

Kommunen hade ansökt om sammanlagt nästan 32 miljoner i stöd. Känslorna var blandade igår när beskedet kom, berättar centerpartisten Mikael Westin som är kommunstyrelsens ordförande.

– Klart vi hade hoppats på mer, men sex miljoner är bättre än ingenting. Jag har stor respekt för att det finns kommuner som har det värre och att medlen som avsatts är begränsade, säger Mikael Westin.

Läs ocksåGruvan lockar – här är chaufförerna som trivs i norr

”Behöver renovera allt!”

Kommunen dras med ett stort underhållsbehov. Pengarna ska användas till bland annat nya fönster, stambyten, och ventilation. Ragunda har inget kommunalt bostadsbolag, men omkring 400 hyresrätter som ägs av kommunen.

Annons

– Vi behöver göra allt! Kommunen släpar efter 50 år med underhållet. Och så behöver vi sälja mellan 70 och 100 lägenheter för att kunna underhålla de hus vi ska ha kvar.

Filipstad vill riva förfallet hus

Värmländska Filipstad är en av de kommuner som väntar på besked. Kommunen hoppas på att få pengar för att riva hyreshus i orten Persberg med 20 lägenheter. De är i ett obeboeligt skick och det finns ingen efterfrågan. Kostnaden för att riva husen beräknas till sex miljoner kronor och ska genomföras under nästa år. Dessutom söker kommunen medel för att riva en skola i centrala Filipstad.

Till en början sökte kommunen medel för att minska kostnaderna för försörjningsstöd, men fick då besked av Kammarkollegiet, som hanterar ansökningarna, att det var för diffust. Då sökte Filipstad i stället pengar för den planerade rivningen i Persberg.

– Det är väl alltid trevligt om vi skulle få pengar. Men ett engångsbelopp räcker inte. Vi kommer göra underskott på 30-40 miljoner kronor årligen från 2025 om vi inte får långsiktig statlig hjälp varje år, säger Hannes Fellsman, kommundirektör.

Persberg, rivning, Filipstad
Obebott. Det var ungefär fem är sedan någon bodde i huset i Persberg. Nu planerar Filipstad för rivning nästa år och söker statlig hjälp.

Även Gullspångs kommun vill ha pengar för att riva en fastighet. Huset ligger i Skagersvik i utkanten av kommunen och är mycket nedgången. Den ligger ute till försäljning, men kommunen är försiktig med vem som är potentiell köpare är och vad fastigheten ska användas till, enligt ansökan.

Annons

I Kramfors i Västernorrlands län som söker pengar för att minska energiförbrukningen, bygga om, riva och renovera såväl lägenheter som lokaler.

Söker pengar till robotgräsklippare

Inte fullt så deppigt är det att läsa Färjelanda kommuns ansökan. Där vill kommunen bland annat satsa på energieffektiviseringar inom kommunala bostadsbolaget Valbohem. Det handlar bland annat om konventionella åtgärder som att byta fönster, tilläggsisolera och sätta upp solpaneler. Men även om att investera i robotgräsklippare. Med långt mellan fastigheterna och höga priser på drivmedel innebär gräsklippning både stora kostnader och miljöavtryck. En investering i robotgräsklippare skulle kosta en miljon, men minska dieselförbrukningen med 1800 liter om året och innebära en besparing på 41 000 kronor om året, skriver Färjelanda kommun i sin ansökan.

Hela listan – kommuner och regioner som beviljas krisstöd

Kommuner och regioner som väntar på besked

Kommuner som sökt pengar för att riva eller renovera hyreshus

Läs också Outhyrda bostäder i Norrland kostar miljoner - varje månad Hem & Hyra har kartlagt en döende landsbygd – men här är byn som vägrar ge upp Semesteridyllen på Öland dör långsamt - "Inte många jobb här" Unik kartläggning: Här är orterna med sämsta samhällsservicen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.