Annons

”Kritiken kan skada Hyresgästföreningen”

Örebro ​Hyresgästföreningen är ute på hal is i sin kritik mot Örebro kommun. Det menar Staffan Werme (fp) som är kommunalråd i Örebro.

​I ett pressmeddelande skriver Hyresgästföreningen att Örebro kommun vill ”klämma hyresgäster på pengar”.

Annons
Bakgrunden är det svar som kommunen lämnat till regeringen om utredningen ”EU, allmännyttan och hyrorna”.
Företrädare för Öbo och Örebro kommun säger att de inte förstår hur Hyresgästföreningen har kommit fram den tolkningen.
– Det är fullkomligt gripet ur luften, säger kommunalrådet Staffan Werme.
– Det var S-regimen som kunde se till att kommunen kunde börja plocka ut 45 miljoner ur Öbo. De pengarna kan man säga finansierar kommunal verksamhet. Vi har ingen avsikt att ta ut mer. Vi och jag ser snarare att vi måste minska vinstavkastningen eftersom Öbo står inför stora renoveringar, säger Staffan Werme.
Bo Westerlig (m) som är ordförande för Öbo håller med.
– Hur har de fått till det där? Min uppfattning är att avkastningskraven måste sänkas. Öbo har ett uppdämt renoveringsbehov, säger han.
Att Hyresgästföreningen går till attack mot kommunen i den här frågan, liksom det debattinlägg som föreningens förbundsordförande Barbro Engman hade på DN i dag, måndag, ser Staffan Werme som politik.
– Tyvärr blir det allt mer vanligt inom den politiska debatten att man skruvar upp tonläget i stället för att hålla sig till fakta. Genom att göra så här visar Hyresgästföreningen att de är företrädare för ett politiskt parti i stället för att företräda hyresgäster. Föreningen oroar människor i onödan, säger Staffan Werme.
Han tror att det kan skada föreningen på lång sikt.
– Ju fler utspel de gör av den här sorten ju tydligare visar föreningen att de inte är partipolitiskt obunden. Det skadar deras trovärdighet.
Varför vill ni ta bort utdelningsbegränsningen då?
– Det är en principfråga att vi ska ha lokal bestämmanderätt över bolagen. Vi vill inte plocka ut mer pengar ur Öbo, säger Staffan Werme.

Annons
Läs också Lånestrategier för hyresgäster Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är” Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande" Kristin, 28 år, efterlyser fler unga efter ålderschocken: "Det var nästan ingen annan i min ålder"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.