Annons

Krokben för förtätningsplaner

Kungsbacka Aranäs vill bygga nya hus i 60-talsområdet Tingberget. Men i elfte timmen har länsstyrelsen ändrat sig och underkänner bullerskyddet. Enligt Aranäs äventyras nu hela projektet.
Foto: Aranäs Fastigheter
Skiss över den planerade påbyggnaden av husen på Tingberget. I förgrunden ses det planerade läget för de tre punkthusen, vända mot Kungsgatan, som är en av huvudinfarterna till Kungsbacka.

– Vi tycker det här är väldigt jobbigt. Vi har varit överens med länsstyrelsen tidigare, men nu i sista samrådsfasen säger de plötsligt ”nej – stopp!”, säger Jonas Håkansson, vd för Aranäs Fastighets AB.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om förtätningsplanerna för Tingberget. De går ut på att dels bygga på ytterligare två våningar på befintliga hus, dels bygga tre nya punkthus mot Kungsgatan. Förtätningen ska ske samtidigt som de gamla husen från 1960 renoveras och moderniseras med bland annat hissar. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bostadsbristen i Kungsbacka är akut och speciellt efterfrågas centralt belägna hyresrätter. Samtidigt väcktes frågan redan i kommunfullmäktige om de nya husen skulle bli alltför bullerutsatta. Kungsgatan är en av huvudinfarterna till Kungsbacka, och i rusningstid är det relativt mycket trafik på vägen.

Aranäs lovade lösa problemet med inglasade, ”smarta” balkonger.

– Vi träffade länsstyrelsen i somras och kom överens om att det här var en bra lösning. Att länsstyrelsen godkände det var också en förutsättning för att vi skulle få klartecken från kommunen, säger Jonas Håkansson.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Nu anser plötsligt länsstyrelsen att det föreslagna bullerskyddet inte är godtagbart. Enligt lagen måste minst hälften av bostadsrummen vetta mot en ”tyst sida” av huset, och som husen nu är utformade finns ingen sådan tyst sida.

Annons

Jonas Håkansson säger att han har svårt att se att det finns något annat sätt att bygga. Och får Aranäs inte bygga punkthusen, faller lönsamhetskalkylen för hela bygget. Enligt Håkansson skulle det betyda att 180 nya lägenheter riskerar att aldrig byggas.

– När vi bygger på de gamla husen så skapas omkring 90 nya lägenheter. Enligt den parkeringsnorm som finns i Kungsbacka så ska vi samtidigt skapa lika många nya parkeringsplatser. Att bygga ett parkeringshus för 90 bilar är helt otänkbart, vi måste ha större volym. Den volymen hade vi fått när vi byggt punkthusen ovanpå garaget, säger Jonas Håkansson.

Läs ocksåEwas bullerfasa fortsätter – värden och gymmet skyller på varandra

Han är minst sagt frustrerad över situationen. Dels över bullerlagarna, som han tycker är alldeles för stränga, men framförallt över länsstyrelsens omsvängning.

– Vi började med det här arbetet redan 2008 och i höst skulle vi vara framme vid ett antagande av detaljplanen. Det är ju inte konstigt att vi inte bygger något i det här landet när det ser ut så här. Nu kanske vi bara byter fönstren och målar trapphusen i de befintliga husen. Det här beslutet gör hela processen meningslös.

LÄS MER:

Annons

Renoveringar på Tingberget drar ut på tiden

Myndigheter förlorar makt att straffa för buller

Buller i bostaden en förbisedd hälsofara

Läs också Grannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera" Krock mellan kulturliv och störda grannar: ”Inget verkar hjälpa” Inspektörerna som inte inväntar klagomål - "Vi vill hitta bostäderna som går under radarn"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.