Annons

Krypen som kommer med från semestern

Nyheter Vägglöss och kackerlackor hänger gärna med i resväskan hem från resan. Hem & Hyra tipsar om hur du undviker ovälkomna husdjur.

Under de senaste åren har problemen med skadedjur mångdubblats. Antalet saneringar av till exempel vägglöss har mer än fördubblats varje år under de senaste tre åren.

-Försök att vara observant redan när du är ute och reser. Säg till på hotellet om du upptäcker kackerlackor eller vägglöss så att det blir sanerat, säger Jan Jungerstam, biolog på Anticimex.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han förklarar att risken att få med sig obehagliga kryp från utlandet är stor. Problemet växer kraftigt i alla större städer i världen.

-Städer som London och New York har väldigt stora problem. Lössen ökar i takt med mängden människor som rör sig till och från en plats, säger Jan Jungerstam.

Ett skäl till att vägglössen ökar är att många är omedvetna om att krypen blivit mera vanliga igen och tycker att det är lite skamligt att ha råkat få in dem i sitt hem. Därför dröjer de med att kontakta värden eller ett saneringsföretag.

Annons
Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

-Fortfarande tror många människor att löss drabbar oss på grund av att vi har dålig hygien. Det har absolut inte med det att göra. Vägglöss lever av människoblod och inte av smuts, betonar Jan Jungerstam.

Det är viktigt att reagera direkt. Allra bäst är att ta tag i problemet redan när man upptäckt sitt första bett. Den som inte gör en anmälan kan bli skadeståndsskyldig, men det är värden som ska stå för saneringskostnaden.

Att bli av med vägglöss är svårt, eftersom de är experter på att gömma sig och överleva utan mat. De håller till någonstans i närheten av där vi sover, ofta någonstans i sängkonstruktionen.

Läs ocksåSå spreds vägglöss i flerfamiljshuset - demenssjuk tvingas flyttaHand på en lagbok samt vägglöss.

-Under sängen kan det gå att se spår i form av fläckar från spillning och blod. De lämnar också efter sig små gulbleka skal varje gång de byter ”kostym”, säger Jan Jungerstam.

Annons

Kackerlackor är ett annat skadedjur som gärna hoppar ned i resväskan och gömmer sig. Därför kan det vara bra att tänka på var man placerar resväskan när man tar in på hotell eller vandrarhem.

-Lägg inte väskan under sängen eller i närheten av toalett eller badrum. Kackerlackor trivs där det är mörkt, varmt och fuktigt.

De söker sig till platser där det finns livsmedel och kan även följa med maten vi köper hem. Den sort som är vanligast i Sverige är tysk kackerlacka, som blir 10-15 millimeter och förökar sig snabbt.

Fakta: Här är problemen med vägglöss extra stora just nu:
Karlskrona
Karlstad
Nässjö
Piteå
Stockholm
Umeå
Visby

Östersund

Källa: Anticimex

Läs också Rickard och Birgitta fick skulden för vägglöss – tvingas flytta: "Vart ska vi ta vägen?" Lulebo: De har orsakat spridning i hela huset Kan vräkas efter 27 år - satte ut möbler fulla med vägglöss i trapphuset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.