Annons

Kulturmärkta hus säljs till bostadsrättsförening

Hammarö Protesterna räckte inte. Trots att hyresgäster i 44 av 56 lägenheterna skrivit brev och demonstrerat mot försäljningen beslutade Hammarö kommun om försäljning.

De fjorton unika husen är gamla arbetarbostäder. Charmiga i rött trä – men dåligt underhållna. En renovering skulle bli dyr, och därför ville det kommunala bostadsbolaget Hammaröbostäder och den blå-gröna majoriteten att husen skulle säljas.

Under våren har en majoritet av hyresgästerna tillsammans med Hyresgästföreningen protesterat mot försäljningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästerna har varit oroliga för kraftiga hyreshöjningar eller att en oseriös hyresvärd tar över. Och diskussionerna om att ombilda till bostadsrätt har mött kritik eftersom kostnaden för det eftersatta underhållet skulle läggas i knät på hyresgästerna.

Vid kommunfullmäktiges sammanträde i går samlades hyresgäster i ett sista försök att påverka politikerna.

Annons

Men förgäves: med siffrorna 14-17 röstades en försäljning igenom. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna yrkade på avslag.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Fastigheterna ska enligt beslutet säljas till en bostadsrättsförening. Men för att affären ska gå igenom krävs att tre fjärdedelar av de boende går med på ombildning.

– Det känns inte aktuellt med någon bostadsrättsförening här. Det är många äldre, yngre och personer på sociala kontrakt som bor här. Dessutom kan man fråga sig om det inte räcker som svar att 44 av 56 skrivit under på att de vill fortsätta hyra av Hammaröbostäder?, säger hyresgästen Eva Nilsson.

Annons

Går inte hyresgästerna med på en ombildning – kan husen säljas till en privat hyresvärd.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.
Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.