Annons

Kunglig barnpassning – då fick hovdamen hyra ut

Östermalm Att passa kronprinsessans barn är speciellt, men är det speciellt nog för att få hyra ut sin lägenhet i andra hand? Ja, säger hyresnämnden. Absolut inte, säger juristen.
Foto: Anna Lena Ahlstrom
Kronprinsessan med familj.

Det är långt från självklart att få tillstånd till att hyra ut sin lägenhet i andra hand. Nekar värden avgör hyresnämnden och då måste ett eller annat villkor uppfyllas. Ålder är ett skäl, sjukdom ett annat, tillfälligt arbete, studier på annan ort, längre utlandsvistelse, särskilda familjeförhållanden eller ”därmed jämförbara förhållanden har beaktansvärda skäl”, de övriga.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Frågan för nämnden häromdagen var om kronprinsessans hovsekreterare uppfyller något av de villkoren eftersom hennes jobb innebär udda arbetstider. Eller som hovmarskalken intygar till hyresnämnden:

– Hovsekreterarens arbete är skiftande, med stort krav på tillgänglighet och flexibilitet av arbetstider.

Annons

Hovsekreteraren bor redan centralt i Stockholm, i en femma om 170 kvadrat på Odengatan, men på grund av en rad omständigheter ombeds hon flytta de 2,8 kilometrarna ner till hovstallet. Det är där kronprinsessan har sitt kontor eftersom säkerheten är högre och där sägs hon vara mindre utsatt för paparazzis än på slottet, enligt hovsekreteraren själv. Det är dessutom därifrån alla bilar och chaufförer utgår.

Läs ocksåUtbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad"Utbudschock på andrahandsmarknaden. Hamid Samadzadeh märker att det är svårare att hyra ut.

Hovsekreteraren uppger att hon sköter kronprinsessans officiella och privata arrangemang och tar även hand om småbarnen ibland. Det är därför viktigt att hon under ett års tid, tills yngsta barnet börjat förskolan, får flytta till hovstallet.

Rimliga argument? Ja, tycker hyresnämnden och säger att det finns beaktansvärda skäl under en tidsbegränsad, ansträngd arbetsperiod för hovsekreteraren.

Fastighetsägarens jurist, Alrik Hafström, tycker beslutet är orimligt och att beslutet skulle sett annorlunda ut om vilken annan hyresgäst som helst hade kommit med en sådan begäran.

Annons
Läs ocksåHar du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämndenBilden visar en lagbok och en domarklubba.

– Vad som krävs för att få hyra ut sin lägenhet i andra hand är tämligen tydligt beskrivet i hyreslagen. Det finns massor av människor med obekväma arbetstider och krävande arbetsgivare, men det skulle få orimliga konsekvenser om alla hade rätt att hyra ut sin lägenhet i en del av Stockholm för att istället bosätta sig endast ett par kilometer därifrån.

Hyresnämndens beslut kan inte överklagas. Andrahandshyresgästen får flytta in. En engelsk bankman.

Läs också Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Gör succé hos turister men stör grannarna - nu vill värden vräka mannen Hyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.