Annons

Kvinna slapp betala skadestånd till värden

Trollhättan Bostadsbolaget Eidar krävde 640 000 kronor i skadestånd av en kvinna vars lägenhet brunnit. Men tingsrätten friade henne från alla anklagelser och hon slipper nu betala.

Var det ett glömt doftljus på byrån i hallen som orsakade branden? Eller en mobilladdare som blev överhettad? Det går inte att svara på, menar tingsrätten. I och med det frias hyresgästen hos Eidar i Trollhättan från att betala det skadestånd på drygt en halv miljon som värden krävt henne på.

Det var i mars förra året som kvinnans lägenhet brandhärjades. Bostadsbolaget hävdade att hyresgästen själv startat branden, antingen avsiktligt eller på grund av oaktsamhet, och ville ha skadestånd för vad det kostat att återställa lägenheten. Närmare bestämt 641 090 kronor.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Den brandtekniska utredningen visar att branden tycks ha startat på en byrå i hallen. På byrån fanns bland annat ett doftljus, en mobil och en hårtrimmer, båda med laddare till.

Annons

Hyresgästen själv säger till rätten att hon brukade ha doftljuset tänt men att hon inte vet om det var det just den här kvällen när hon lämnade lägenheten. Kriminalteknikern, som utfört brandplatsundersökningen, kan inte säga vad som fattat eld först.

I och med att brandorsaken är oklar menar tingsrätten att man inte kan lasta hyresgästen för skadorna som uppstått. Rätten friar henne från mordbrand och allmänfarlig vårdslöshet och ogillar värdens yrkande på skadestånd.

Annons
Läs ocksåBrand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljonerTill vänster: Skador efter brand i lägenhet. Till höger: Bild över lägenhetshuset.

Eidar har ännu inte tagit beslut om de kommer att överklaga domen eller inte. Just nu utreder de ärendet och vill inte uttala sig. 

Läs också Risk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökat Markos lägenhet totalförstörd efter batteribrand - blev hemlös: ”Aldrig mer elcykel” Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Efter rekordhöjningarna - studenter får allt svårare att klara hyran: "Slår extra hårt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.