Annons

Vill omvandla Uddevalla på kanadensiskt vis

Uddevalla Med inspiration från Kanada vill Magnus Jacobsson (KD) omvandla Uddevalla och bryta segregationen. Men förslaget röstades ner i kommunfullmäktige.
Foto: Minna Uhlin
Med inspiration från Toronto i Kanada vill Magnus Jacobsson (KD) omvandla Dalaberg i Uddevalla till en väl fungerande och trivsam stadsdel.

”Stan är felkonstruerad” och ”Gör Dalaberg och Hovhult till pilotprojekt i syfte att bygga bort segregationen”.

Så kan man sammanfatta Magnus Jacobssons (KD) förslag till övriga Uddevallapolitiker.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Idéerna kläcktes under en studieresa till Toronto i Kanada.

– Vi besökte Regent Park. På 1990-talet ett riktigt nedgånget och utsatt bostadsområde som nu hade omvandlats till en levande stadsdel. Där fanns en egen simhall, eget kommunhus, renoverad skola, bank och butiker, säger Jacobsson och fortsätter:

Vägen till framgång hade gått via samarbete mellan kommun och näringsliv. Något som Jacobsson tog fasta på när han kom hem till Uddevalla och skrev sin motion.

Annons
Läs ocksåDe tar tag i trygghetsfrågan i norra Uddevalla

– Det behövs en helt ny bostadsstrategi för att bryta segregationen och få samtliga delar av Uddevalla att utvecklas och må bra, säger Jacobsson, som menar att Uddevalla är ”felkonstruerat”.

– I dag ligger hyresområden, bostadsrättsområden, villaområden, centrum med handel och kontor samt industriområden skilda från varandra. Det var så man planerade och byggde på 50-, 60- och 70-talen. Problemet är att hyreslägenheter ofta hyrs av de med sämre ekonomi vilket gör att det blir här invånarna med störst sociala behov samlas.

Som vice ordförande i Uddevallas barn- och utbildningsnämnd har Magnus Jacobsson sett vad detta får för konsekvenser inom barnomsorgen och skolan.

Läs ocksåMassor av möten på Dalabergsdagen

– De förskolor och skolor som ligger i de utsatta hyreshusområdena får en väldigt krävande arbetssituation. Och hur mycket vi än försöker kompensera detta genom vårt resursfördelningssystem lyckas vi inte komma åt grundproblemet, att själva stadens uppbyggnad leder till segregation.

När Uddevallas politiker hade sitt förra fullmäktigemöte föreslog därför Magnus Jacobsson att en ny modern bostadsstrategi skulle tas fram. Samt att de utsatta områdena Dalaberg och Hovhult skulle vara pilotprojekt i syfte att bygga bort segregationen.

Annons

Men förslaget röstades ner. Istället menade fullmäktigepolitikerna att de frågor och problem som Jacobsson tar upp kommer att behandlas i samband med att Uddevalla kommun arbetar fram en ny översiktsplan.

– Jag hade väl inte så stora förhoppningar på att få ett ja. Men om vi får ta över makten efter valet i höst så kommer vi att ta upp frågan igen, säger Jacobsson.

 

Läs också Festival sätter Hovhult på kartan Fotbollen ger tjejer styrka på Dalaberg Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.