Annons

Kvinnomisshandlare förlorar bostad efter beslut i Svea hovrätt

Malmö Mannen satt frihetsberövad i perioder och kunde inte betala hyran. Värden godkände förseningarna, menar han själv. Heimstaden och rätten delar inte uppfattningen.

Förra sommaren blev flera personer i Malmö vittnen till hur mannen försökte köra över sin ex-fru med bil. Hon hade precis lämnat de gemensamma barnen på en skolavslutning.

Mannen greps av polis efter påkörningen och låstes senare in. Det var inte första gången, kvinnan har i perioder bott på skyddat boende och i bakgrunden finns en vårdnadstvist. Mannen har suttit frihetsberövad flera gånger – 2012 dömdes han villkorligt för misshandel av kvinnan och i fjor till fängelse efter attacken med bilen.
Flera av brotten är kopplade till parets vid tiden gemensamma bostad i östra Malmö. Nu måste mannen lämna lägenheten, enligt ett beslut i Svea Hovrätt, men inte på grund av våldsbrotten.

Eftersom han suttit bakom lås och bom vid flera tillfällen har han haft svårt att betala hyran. Det rör sig om ett stort antal förseningar och hyresvärden Heimstaden  har velat riva kontraktet. Hyresgästen har kontrat med flera förklaringar som han anser borde vara förmildrande:

  • Att han satt frihetsberövad utan kontakt med omvärlden.

    Annons
  • Att han förlitade sig på att Socialtjänsten skulle betala.

  • Att han berättade för värden om förseningarna och att det borde räcka.

    Annons
Heimstaden, som har skickat varningar, håller inte med och har en helt annan bild av vad som hänt.  I våras gick Hyresnämnden på samma linje men fallet överklagades senare vtill Svea hovrätt som nu har kommit med ett beslut:

Mannen fick så pass många varningar att det endast kunde tolkas som att värden inte accepterade  förseningarna. Att slå en signal och berätta för sin hyresvärd varje gång man slarvar med betalningar räcker inte för att problemet ska vara ur världen, står det. Enligt beslutet ska hyresgästen vara ute ur lägenheten i februari.

Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Hyresvärden ville ha tillbaka lägenheten för att ha närmare till sjukhus – barnfamilj vägrade flytta Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Johnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt" Misshandlade och dödshotade sin hyresvärd – inneboende döms till fängelse och utvisning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.