Annons

Kyrkan köper ut hyresgäst för 300 000 kronor

Uppsala 300 000 kronor, så mycket kostade det Uppsala pastorat att bli av med sin näst sista privata hyresgäst. Nu blir lokalen med sin storslagna utsikt kontor för domprostens personal.

Ärendet blev aktuellt i mitten av 2014 när kyrkan omorganiserade och det nybildade Uppsala pastorat ville samla mer av sin verksamhet till fastigheten Domkyrkoplan 1-4. Domprosten ville ha sitt kansli närmare sig och verksamheten med glas- och textilkonservering som förlagts till hyrda, tillfälliga bodar önskade också bättre utrymmen.

Men alla hyresgäster ville inte lämna fastigheterna frivilligt och saken hamnade därmed i Hyresnämnden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En familj erbjöds två lägenheter om totalt sju rum och 170 kvadratmeter i samma byggnadskomplex som Almtunakyrkan i ersättning – men tackade nej. Ersättningslägenheter kan göra uppsägningar försvarbara men inte i det här fallet. Hyresnämnden ansåg att ersättningslägenheterna var för speciella till sin karaktär och därför inte godtagbara.

Annons

Att familjens kontrakt varit tillfälligt ända sedan de flyttade in 2008, det kunde heller inte anses gälla enligt Hyresnämnden, eftersom familjen hyrt längre än fyra år – den tid det normalt anses gå att avtala bort ett besittningsskydd som längst.

Så långt Hyresnämnden i november 2014. Nu har parterna kommit överens om en lösning genom förlikning i Svea Hovrätt. Familjen får en utbetalning om 300 000 kronor och tillgång till en lokal i anknytning till den restaurang de också driver. Kostnaden för renovering och anpassning från lokal till lägenhet får de själva stå för – under villkor att nödvändiga tillstånd för ombyggnation medges.

Läs ocksåFörhoppningarna gick upp i rök: sluteldat för hyresgäster med öppen spisEn man i svarta kläder sträcker sig fram och lägger in ved i en öppen spis. I bakgrunden sitter en man i en soffa.

Några fler hyresgäster förutom Domprosts tjänstebostad och dennes enda granne lär det inte bli i fastigheten i framtiden.

Annons

– Nej, inte hyresgäster, vi ska inte ha den typen av förvaltning, säger Kristian Nordlund, fastighetschef på Uppsala pastorat.

Läs också 14-åring föll från balkongen - värden dömd för tredje gången: "Ska överklaga" Hyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende" Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Friad i tingsrätten, fälld i hovrätten – kvinna får böter för folkbokföringsbrott

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.