HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kyrkan köper ut hyresgäst för 300 000 kronor

Uppsala 300 000 kronor, så mycket kostade det Uppsala pastorat att bli av med sin näst sista privata hyresgäst. Nu blir lokalen med sin storslagna utsikt kontor för domprostens personal.

Ärendet blev aktuellt i mitten av 2014 när kyrkan omorganiserade och det nybildade Uppsala pastorat ville samla mer av sin verksamhet till fastigheten Domkyrkoplan 1-4. Domprosten ville ha sitt kansli närmare sig och verksamheten med glas- och textilkonservering som förlagts till hyrda, tillfälliga bodar önskade också bättre utrymmen.

Men alla hyresgäster ville inte lämna fastigheterna frivilligt och saken hamnade därmed i Hyresnämnden.

Läs ocksåKvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på"

En familj erbjöds två lägenheter om totalt sju rum och 170 kvadratmeter i samma byggnadskomplex som Almtunakyrkan i ersättning – men tackade nej. Ersättningslägenheter kan göra uppsägningar försvarbara men inte i det här fallet. Hyresnämnden ansåg att ersättningslägenheterna var för speciella till sin karaktär och därför inte godtagbara.

Att familjens kontrakt varit tillfälligt ända sedan de flyttade in 2008, det kunde heller inte anses gälla enligt Hyresnämnden, eftersom familjen hyrt längre än fyra år – den tid det normalt anses gå att avtala bort ett besittningsskydd som längst.

Så långt Hyresnämnden i november 2014. Nu har parterna kommit överens om en lösning genom förlikning i Svea Hovrätt. Familjen får en utbetalning om 300 000 kronor och tillgång till en lokal i anknytning till den restaurang de också driver. Kostnaden för renovering och anpassning från lokal till lägenhet får de själva stå för – under villkor att nödvändiga tillstånd för ombyggnation medges.

Läs ocksåHan hotade personalen men fick behålla lägenheten – förundersökning lades nerEskilstuna tingsrätt utifrån med en gata i förgrunden. Inflikad i bilden en silhuett.

Några fler hyresgäster förutom Domprosts tjänstebostad och dennes enda granne lär det inte bli i fastigheten i framtiden.

– Nej, inte hyresgäster, vi ska inte ha den typen av förvaltning, säger Kristian Nordlund, fastighetschef på Uppsala pastorat.

Läs också Skandalvärd i Gräfsnäs riskerar vite på 125 000 kronor Skyllde på otrohet för att slippa vräkning – gav upp i hovrätten Bodde tillsammans i flera år men sonen får inte ta över lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.