Annons

Låg hyreshöjning leder till lån för underhåll

Lysekil Lysekilsbostäder AB höjer hyran med 0,55 procent 2017. Det betyder att en tvårummare på 60 kvadratmeter blir 27 kronor dyrare per månad.

Bostadsbolaget hade ett krav på 2,66 procent, men efter uppgörelsen med Hyresgästföreningen nådde man fram till ett tvåårsavtal, med en höjning på 0,55 procent från 1 januari 2017 och ytterligare 0,55 procent från 1 januari 2018.

Göran Enqvist, vd för Lysekilsbostäder, säger att det varit en svår förhandling, då bostadsbeståndet har ett enormt underhållsbehov.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Det här kommer att innebära att bolaget måste minska underhållet och till de akuta underhållsåtgärderna måste man låna, säger han.

Det var Göran Enqvists sista dag på arbetet. Han lämnar nu jobbet som vd för Lysekilsbostäder och lämnar över rodret till Christina Johansson. Han säger att det också är en orsak till att det blev ett tvåavtal.

Annons

– Det innebär att den tillträdande vd:n får lite arbetsro och en tryggare start för henne.

Läs ocksåHär har hyresförhandlingarna redan kraschat – skiljeman får sätta hyrornaSofie Lindberg på Hyresgästföreningen och Per Arbin på Fastighetsägarna GFR.

Hyresgästföreningens förhandlare, Björn Karlsson, är mycket nöjd över avtalet:

– Vi är väldigt nöjda då vi lyckades reducera bolagets yrkande kraftigt och samtidigt lyckats nå en överenskommelse som sträcker sig över två år. Det ger hyresgästerna en trygghet då de vet sin hyra de kommande två åren samtidigt som bolagets långsiktiga planering bibehålls för hyresgästernas bästa, säger Björn Karlsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Bolagets krav på 2,66 procents höjning hade inneburit en ökad hyra med 133 kronor för en tvårumslägenhet som idag har en hyra på 5005. Uppgörelsen innebär att den lägenheten istället får en hyreshöjning med 27 kronor per månad och ytterligare 27 kronor nästa år.

Annons
Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

 En lista på samtliga färdiga hyresuppgörelser för 2017 hittar du här.

 

Läs också Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.