Annons

Låga resultat i länets första uppgörelser

Bollebygd De första avtalen om hyreshöjningar i Västra Götaland är färdiga. Hyresgästerna hos Bollebo och Gullspångsbostäder slipper höga höjningar nästa år.

Förhandlingen mellan Hyresgästföreningen och det lilla allmännyttiga bolaget Gullspångsbostäder gick fort. Något officiellt yrkande presenterades aldrig, i stället kommer redan nu beskedet om att hyrorna för de 260 lägenheterna höjs med 1,2 procent vid årsskiftet.

Det innebär inga stora kostnader för de boende. En hyresgäst som i dag betalar 5 000 kronor för en tvåa får en höjning på 60 kronor i månaden.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hyresgästföreningens förhandlare Per Johansson är nöjd.

– Vi resonerade oss fram till en överenskommelse som känns rimlig. Det här är en nivå som bolaget måste ha och som hyresgästerna klarar av, säger han.

Nästan lika lågt blir resultatet hos kommunala bostadsbolaget Bollebo. Hyresgästerna i Bollebygd kommer att få lite olika höjningar beroende på var de bor. Som mest handlar det om 1,56 procent, som minst 0,73 procent. Det ger ett genomsnitt på 1,4 procent, vilket är lägre än förra årets resultat.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

Förhandlare Magnus Elsing tycker att resultatet hamnat på rätt nivå, dock efter långa diskussioner.

Annons

– Vi och bolaget har lite olika uppfattning. De tycker att nästa år ser värre ut rent ekonomiskt än vad vi tror och det är förstås svårt när man har olika uppfattningar.

Han tror dock att uppgörelsen innebär en långsiktig lösning för Bollebos drygt 300 hushåll.

Läs ocksåSveriges dyraste diskmaskin? – Kanske finns den i GullspångPå tio år kan en diskmaskin kosta 30 000 kronor hos Gullspångsbostäder. "Priset beror på vilket ingrepp vi behöver göra", säger vd:n Magnus Persson.

– Bolaget får en långsiktighet och kan fortsätta att utveckla sitt bestånd, säger han.

Ulla Jonasson, vd för Bollebo, är dock inte lika nöjd med att kravet på drygt två procent prutades ner.

– Men så är det väl alltid vid en förhandling, säger hon.

Annons

Nu hoppas hon att ränteläget håller i sig under nästa år. Annars, säger Ulla Jonasson, är det underhållet som Bollebo får dra ner på.

– Men det är ändå skönt att vi blev färdiga tidigt. Det känns inte motiverat att dra ut på tiden när det handlar om några kronor per kvadratmeter, säger hon.

Hem & Hyra har inte kunnat nå Gullspångsbostäders vd Lars Johansson för en kommentar.

Läs också Hänsynslöst eller ansvarsfullt? - Bollebos rekordyrkande upprör Höjd hyra med en hundring i BohusÄlvsborg-Skaraborg Höjda hyror i Stenungsund och på Orust

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.