Annons

Lagade panna med silvertejp vid eldningsförbud

Ljusnarsberg Hyresgästerna är kritiska när tvångsförvaltningen uteblev: till hyresnämnden, Hyresgästföreningen, kommunen och till sin hyresvärd. De känner sig övergivna.

Akten på Hyresgästföreningen om den privata hyresvärden i Ljusnarsberg är femton sidor och sträcker sig tillbaka till februari 2012.

Under ett år har Hyresgästföreningen vid två tillfällen ansökt om tvångsförvaltning. Bägge gångerna har man fått dra tillbaka sina ansökningar eftersom ingen (Läs Ljusnarsbergs kommun) vill ställa upp som förvaltare.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Senast i går var ärendet uppe i hyresnämnden.

I den femton sidor tjocka akten, finns anteckningar om hyresgäster som ringer och berättar att det är 8-15 grader kallt i lägenheterna, om översvämningar, om att de saknar varmvatten, om kylskåp som är trasiga och ruttna brädor i fasaden.

En av hyresgästerna som Hem & Hyra pratar med, säger att de under en tremånadersperiod den här vintern, saknat värme i fyra veckor.

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

Den sista anteckningen gäller en läckande panna som sotaren utfärdat eldningsförbud i, men som lagats med silvertejp, har dagens datum.

Annons

Får man elda i en panna med eldningsförbud?

– Nej, rent juridiskt får man inte det, säger sotaren Jens Lindblom vid Räddningstjänsten i Ludvika.

Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

Hur länge sedan är det ni utfärdade förbudet?

– Det är väl några veckor sedan nu. Jag minns inte så noga.

Det betyder att hyresgästerna egentligen skulle ha saknat värme sedan dess om värden inte eldat ändå?

Annons

– Ja, så är det. Nu ryker det ju inte in så våldsamt mycket. Men det är ju inte bra för hälsan, det är det inte. Men jag pratade just med hyresvärden som säger att han ska haft en reparatör där nu. Vi ska dit på måndag och göra en ny kontroll och om det stämmer häver vi förbudet.

En av hyresgästerna som Hem & Hyra pratar med är kritisk till beslutet hos hyresnämnden i går, onsdag.

– Jag tycker det är jättedåligt. Jag är mycket besviken. Jag förstår inte hur de tänker, tycker de att vi ska bo så här?! Ingen kan bo så här! Vi har inte värme eller varmvatten. Det ryker in. Ingenstans där jag bott har jag haft det så här dåligt. Nu har jag sagt upp lägenheten och ska flytta, vi är flera som flyttar. Det blir ingen kvar snart. Jag vill gå ur Hyresgästföreningen också, inget hjälper. Man orkar inte kämpa längre, säger hen.

Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.