Annons

Lagade panna med silvertejp vid eldningsförbud

Ljusnarsberg Hyresgästerna är kritiska när tvångsförvaltningen uteblev: till hyresnämnden, Hyresgästföreningen, kommunen och till sin hyresvärd. De känner sig övergivna.

Akten på Hyresgästföreningen om den privata hyresvärden i Ljusnarsberg är femton sidor och sträcker sig tillbaka till februari 2012.

Under ett år har Hyresgästföreningen vid två tillfällen ansökt om tvångsförvaltning. Bägge gångerna har man fått dra tillbaka sina ansökningar eftersom ingen (Läs Ljusnarsbergs kommun) vill ställa upp som förvaltare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Senast i går var ärendet uppe i hyresnämnden.

I den femton sidor tjocka akten, finns anteckningar om hyresgäster som ringer och berättar att det är 8-15 grader kallt i lägenheterna, om översvämningar, om att de saknar varmvatten, om kylskåp som är trasiga och ruttna brädor i fasaden.

En av hyresgästerna som Hem & Hyra pratar med, säger att de under en tremånadersperiod den här vintern, saknat värme i fyra veckor.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Den sista anteckningen gäller en läckande panna som sotaren utfärdat eldningsförbud i, men som lagats med silvertejp, har dagens datum.

Annons

Får man elda i en panna med eldningsförbud?

– Nej, rent juridiskt får man inte det, säger sotaren Jens Lindblom vid Räddningstjänsten i Ludvika.

Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.

Hur länge sedan är det ni utfärdade förbudet?

– Det är väl några veckor sedan nu. Jag minns inte så noga.

Det betyder att hyresgästerna egentligen skulle ha saknat värme sedan dess om värden inte eldat ändå?

Annons

– Ja, så är det. Nu ryker det ju inte in så våldsamt mycket. Men det är ju inte bra för hälsan, det är det inte. Men jag pratade just med hyresvärden som säger att han ska haft en reparatör där nu. Vi ska dit på måndag och göra en ny kontroll och om det stämmer häver vi förbudet.

En av hyresgästerna som Hem & Hyra pratar med är kritisk till beslutet hos hyresnämnden i går, onsdag.

– Jag tycker det är jättedåligt. Jag är mycket besviken. Jag förstår inte hur de tänker, tycker de att vi ska bo så här?! Ingen kan bo så här! Vi har inte värme eller varmvatten. Det ryker in. Ingenstans där jag bott har jag haft det så här dåligt. Nu har jag sagt upp lägenheten och ska flytta, vi är flera som flyttar. Det blir ingen kvar snart. Jag vill gå ur Hyresgästföreningen också, inget hjälper. Man orkar inte kämpa längre, säger hen.

Läs också Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den Beslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.