HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lagförslag mot hyreshöjningar i Danmark – men inte i Sverige

Nyheter Danmarks regering förbereder ett lagförslag mot kraftiga hyreshöjningar. I Sverige finns inga sådana planer.
Foto: Pixabay/Regeringen/Gry Ellebjerg
Avvaktar. I Danmark är lagförlag mot kraftiga hyreshöjningar på gång. I Sverige är bostadsminister Per Bolund (MP) mer avvaktande.

Det är en lag var syfte från början var att motivera danska fastighetsägare att ta hand om sina fastigheter, som nu kan komma att formuleras om. Enligt bostadsminister Kaare Dybvad (S), har lagen fått oväntade konsekvenser och banat väg för privata fastighetsägares iver att konceptrenovera för att kunna höja hyrorna. Hembla och Heimstaden lyfts fram som exempel på företag som köper upp fastigheter, renoverar och höjer hyrorna. Precis som vi rapporterat om i vår granskning om konceptrenoveringar.

Även i vårt grannland på andra sidan Öresund så störs hyresgästerna av ständiga renoveringar när lägenheter snyggas upp en i taget. Och de konceptrenoverande bolagen försvarar sig med att det inte tvingar någon att flytta från sitt hem. Lägenheterna renoveras när de står tomma.

Läs ocksåTusentals styckvisa renoveringar chockhöjer hyrorna

I en intervju i danska radion säger bostadsminister Kaare Dybvad att målet är att en ny lagstiftning ska vara på plats redan vid årsskiftet.

– Vi har en expertgrupp som arbetar med att kartlägga hur stort problemet är i Danmark och som ska komma med ett förslag till hur vi kan lösa det. För mig är det helt grundläggande att bostaden är något man bor i och inte ett investeringsobjekt, säger bostadsminister Kaare Dybvad (S) till Danmarks radio.

I Sverige finns inte planer på lagstiftning. Åtminstone inte i dagsläget.

Läs ocksåTopprenoverat invändigt – betongras på balkongen

– Regeringen följer utvecklingen på bostadsmarknaden i våra grannländer. Under hösten kommer vi att följa upp erfarenheter från exempelvis Danmark, hälsar bostadsminister Per Bolund (MP) via sin pressekreterare.

Läs också Mattis och Pauline portades från hyresförhandlingen: ”Tycker vi har rätt till inflytande” Kokainfylld fågelholk ska bevisa misstänkt svartuthyrning Angelica får inte vara medlem - utesluts efter konflikt om hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.