Annons

Lägsta hyran kostar på

Blekinge Hultsfreds bostäder fick en av de högsta hyreshöjningarna i Blekinge och Kalmar län. Ändå ligger deras hyresnivå längst ner i botten.
Foto: Linda Alfons
Lägsta hyran. Snezana Stamenkovic (mitten) med dottern Natalia är jättenöjd med Hultsfreds bostäder. Karin Engborg (till höger) säger att skillnaden i hyresnivå mot de stora städer där hon bott förut är stor. Men dåligt är det inte. ”Kvaliteten är jättebra,” tycker hon.

Hultsfreds bostäder har ett stort underhållsbehov och rätt så många lägenheter där det inte bor någon. Den så kallade vakansgraden ligger kring tio procent. För bolaget är det därför ingen jätterolig kombination med den låga hyresnivån.

Årets hyreshöjning (1,45 %) täcker precis de kraftigt höjda avgifterna för vatten och sopor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är lite jobbigt att man inte får höja. Vi måste hålla tillbaka underhållet. Det vi hade tänkt göra i år; underhåll på fasader, det finns det inte utrymme för, säger vd Nicke Wainebro.

För några år sedan presenterades en utredning som visade att Hultsfreds bostäder skulle behöva höja hyrorna med 15 procent för att komma i kapp.

– Det har kommit i fatt oss, underhållet, nu. Många av hus­en är ju byggda på 1950-talet, säg­er Elisabeth Ericsson, administrativ chef.

Annons
Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Men bolaget vill inte höja 15 procent på ett bräde.

– Om landet får 1,13 procent så kan vi behöva något mer för att klara underhållet, säger Elisabeth Ericsson.

Är det risk att allt faller i bitar?

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

– Till slut blir man tvungen att låna om det blir mycket akuta åtgärder. Men den spiralen vill man inte hamna i, att behöva låna till underhåll, säger Nicke Wainebro.

Renoveringsåtgärder pågår hela tiden och standarden höjs sakta men säkert.

Annons

Gör det att hyresgästerna skulle vara beredda att betala mer?

– Det hoppas vi ju, säger Nicke Wainebro.

Fotnot: Alla hyreshöjningar och hyresnivåer i både Blekinge och Kalmar län finns i filen i spalten till höger.

Läs också Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.