Annons

Lämnade Hyresgästföreningen – strider om att ta över HSB

Nyheter För mindre än en månad sedan gjorde han sin sista arbetsdag på Hyresgästföreningen. Nu vill Jonas Nygren bli HSB:s nye ordförande. En organisation som främst är inriktad på bostadsrätter. Men en spricka i valberedningen har uppstått och en majoritet förordar motkandidaten Johan Nyhus.
Foto: Socialdemokraterna/Hyresgästföreningen
Rosornas krig. Hyresgästföreningens tidigare förbundschef Jonas Nygren (till höger) vill bli HSB:s nye ordförande. Men valberedningens förslag är Johan Nyhus (till vänster). Båda har bakgrund som socialdemokratiska kommunalråd.

Under fredagen damp ett pressmeddelande ner som förkunnade att HSB Stockholm förordar Jonas Nygren som ny ordförande för bostadsrättsorganisationen HSB. Jonas Nygren var förbundschef för Hyresgästföreningen i fem år. Den sista mars gjorde han sin sista arbetsdag för hyresgästerna. Innan dess har han bland annat varit socialdemokratiskt kommunalråd i Sundbyberg.

– Jag har ett stort intresse för bostadspolitik och samhällsbyggnadsfrågor. Mitt nätverk är brett och det handlar om frågor som jag kan. Jag bedömer mina chanser att bli vald som hyfsat goda, säger Jonas Nygren till Hem & Hyra.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

När du jobbade på Hyresgästföreningen använde du ofta begreppet ”folkrörelse”. Är HSB en folkrörelse i dag, eller bara en aktör i mängden som säljer dyra bostadsrätter?
– Det är en folkrörelse i den mening att HSB har 650 000 medlemmar, även om syftet och uppdraget ett annat än Hyresgästföreningens. Men det är en genialisk form att äga sitt boende i den kollektiva formen.

Annons

HSB har över 25 000 hyresrätter. Kommer de som hyr av HSB märka någon skillnad om du blir ordförande?
– Det har jag svårt att tro. Däremot vill jag att HSB ska fortsätta att vara en långsiktig och seriös fastighetsförvaltare med nöjda hyresgäster. Det ambitionen borde alla värdar ha, men det kanske är ännu viktigare för HSB.

Men Jonas Nygren kommer att få ta strid för att bli HSB:s nye ordförande. Två timmar efter att HSB Stockholm skickat ett pressmeddelande om sitt förslag kommer ett mejl från HSB:s valberedning. Där presenterar de göteborgaren Johan Nyhus, även han med en bakgrund som socialdemokratiskt kommunalråd, som sin kandidat. I dag är han seniorkonsult på PR-byrån Reformklubben, där han är chef för Göteborgskontoret.

Läs ocksåJonas Nygren lämnar Hyresgästföreningen

– Det har uppstått en spricka i valberedningen. Fem ledamöter står bakom Johan Nyhus och två förordar Jonas Nygren. Nu kommer båda att få argumentera för sin sak på stämman. Det tillhör inte vanligheterna att det blir såhär inom HSB, säger valberedningens ordförande Tina Mansson Söderlund.

Annons

Den 19 maj hålls stämman där ordförandestriden ska avgöras.

Läs också Hyresgästföreningen går med medvetet underskott Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.