Annons

Landskronahem kan sälja ut halva sitt bostadsbestånd

Landskrona Idag tas beslut om Landskronahems nya ägardirektiv i kommunfullmäktige. Om förslaget går igenom kan Landskronahems lägenhetsbestånd halveras.

De nya ägardirektiven för Landskronahem kan innebära stora förändringar för bolaget. Huvuddragen i förslaget är:

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

• en halvering av Landskronahems lägenhetsbestånd från 4 000 till 2 000 lägenheter,

• hyresgäster ska erbjudas möjlighet att ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter bland annat i centrum och på Öster,

• Landskronahems styrelse ska ha rätt att utan kommunfullmäktiges godkännande ta beslut om försäljning upp till 10 procent av Landskronahems befintliga fastighetsbestånd.

Läs ocksåAlingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:nMikael Dolietis vd för Alingsåshem.

Hyresgästföreningens Petra Lund menar att förslagen öppnar upp för att Landskronahems lägenhetsbestånd kan minska. Det menar hon kan innebära att bostadsbolagets inflytande på bostadsmarknaden kommer att minska.

Annons

− Om de nya ägardirektiven klubbas igenom riskerar vi att Landskronahems inflytande kommer att minska. Det här har också skapat oro hos hyresgäster. De undrar om de får bo kvar och vilka rättigheter de har om deras lägenheter säljs.

Om det nya ägardirektivet antas. Vilka konsekvenser kan det få?

Läs ocksåEfter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

− Vi kan inte veta vad det får för konsekvenser för hyresgästerna. Det viktiga för oss är att hyresgästerna får vara med i beslutsprocessen. Om det blir försäljningar är det viktigt att det är seriösa fastighetsvärdar som tar över så att hyresgästerna kan känna sig trygga.

Hur kommer Hyresgästföreningen att agera nu?

− Vi kommer att följa utvecklingen mycket noga och se till att hyresgästernas rättigheter tas tillvara. Vi vill också att hyresgästerna ska vara med i beslutsprocessen. Det obehagliga är ju att man beslutar om folks hem över deras huvuden.

Annons

Förslaget till ägardirektivet är framtaget av utvecklingsbolagets vd och tf utvecklingschef Christian Alexandersson.

Läs också Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.