HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Landskronahem kan sälja ut halva sitt bostadsbestånd

Landskrona Idag tas beslut om Landskronahems nya ägardirektiv i kommunfullmäktige. Om förslaget går igenom kan Landskronahems lägenhetsbestånd halveras.

De nya ägardirektiven för Landskronahem kan innebära stora förändringar för bolaget. Huvuddragen i förslaget är:

Läs ocksåOmbildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"Anders Forsberg som är aktiv i Hyresgästföreningen har alltid tagit strid mot ombildningar. Nu har han själv köpt loss sin hyresrätt från allmännyttan i Skövde. "Inget vi efterfrågat", säger han.

• en halvering av Landskronahems lägenhetsbestånd från 4 000 till 2 000 lägenheter,

• hyresgäster ska erbjudas möjlighet att ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter bland annat i centrum och på Öster,

• Landskronahems styrelse ska ha rätt att utan kommunfullmäktiges godkännande ta beslut om försäljning upp till 10 procent av Landskronahems befintliga fastighetsbestånd.

Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

Hyresgästföreningens Petra Lund menar att förslagen öppnar upp för att Landskronahems lägenhetsbestånd kan minska. Det menar hon kan innebära att bostadsbolagets inflytande på bostadsmarknaden kommer att minska.

Annons

− Om de nya ägardirektiven klubbas igenom riskerar vi att Landskronahems inflytande kommer att minska. Det här har också skapat oro hos hyresgäster. De undrar om de får bo kvar och vilka rättigheter de har om deras lägenheter säljs.

Om det nya ägardirektivet antas. Vilka konsekvenser kan det få?

Läs ocksåMaktskifte stoppar ombildningar i GöteborgHyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.

− Vi kan inte veta vad det får för konsekvenser för hyresgästerna. Det viktiga för oss är att hyresgästerna får vara med i beslutsprocessen. Om det blir försäljningar är det viktigt att det är seriösa fastighetsvärdar som tar över så att hyresgästerna kan känna sig trygga.

Hur kommer Hyresgästföreningen att agera nu?

− Vi kommer att följa utvecklingen mycket noga och se till att hyresgästernas rättigheter tas tillvara. Vi vill också att hyresgästerna ska vara med i beslutsprocessen. Det obehagliga är ju att man beslutar om folks hem över deras huvuden.

Annons

Förslaget till ägardirektivet är framtaget av utvecklingsbolagets vd och tf utvecklingschef Christian Alexandersson.

Läs också Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.