HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Larm från sjukvården – vägglöss biter barn

Malmö Saneringarna pågår för fullt på Törnrosen. Men vägglössen finns kvar och i fler hus än vad som tidigare varit känt. "Vi kommer inte att släppa detta", säger Christian Höglund, inspektör på miljöförvaltningen.
Hårds väg.

Klagomålen från ett av husen på Hårds väg dök upp redan tidigt under vintern. Ägaren Rosengård fastigheter kopplade in en saneringsfirma och satte in specialhundar för att hitta de drabbade lägenheterna.

Nu slår sjukvårdspersonal larm till kommunen om att vägglössen finns kvar i bostäderna och att patienter, i detta fall barn, har drabbats. Detta efter att ett stort antal bett upptäckts vid undersökning av barn på en vårdcentral i februari.

Läs ocksåBrandskyddet underkänns i tusentals radhus i NorrlandEn eldhärjad radhuslänga med uppsamlat bråte efter branden på gräsmattan framför.

Det nya fallet är kopplat till ytterligare ett hus i samma kvarter på Törnrosen. Enligt fastighetsägaren rör det ett boende som disponeras av Malmö stad där det nu också har hittats vägglöss. En saneringsfirma är inkopplad även på detta fall.

Att det kommer in larm till kommunen om ohyra i bostäder från någon utomstående är ovanligt.

Hur ofta hör sjukvården av sig om sådant här?

Läs ocksåExtremangrepp av vägglöss - har försökt sanera samma lägenhet 21 gånger på fyra årVägglus, skylt Rosengårds fastigheter och Jens Ringö, fastighetschef på Rosengårds fastigheter.

– Jag har inte varit med om att det kommit information om skadedjur den vägen tidigare. Men det kan det såklart ha gjort, säger Christian Höglund, miljöinspektör på Malmö stad.

Miljöförvaltningen följer nu saneringarna och har löpande kontakt med fastighetsägaren.

– På något sätt kommer vi att gå vidare. Vi kommer inte att släppa detta, säger Christian Höglund.

Läs ocksåLevde med vägglöss i 1,5 år – men därför får hyresgästen betala ett jättebeloppVägglöss

Redan tidigare har hyresgäster berättat att saneringarna inte har lyckats. I minst ett fall ska skadedjuren ha försvunnit och sedan kommit tillbaka. Enligt hyresvärden är en del av problematiken att vissa boende inte samarbetar fullt ut.

Hyresgästen Ajat Eid är nu på väg att lämna adressen med hela sin familj.

– Man känner sig inte säker och vi flyttar på grund av det här. Jag känner mig inte trygg med den här fastigheten. Jag vet inte vad jag kommer att lämna när jag flyttar. Jag är rädd för att ta med mig saker, säger hon.

En av grannarna på gården berättar att specialhundarna har sökt igenom hans lägenhet men utan att hitta någon ohyra.

–  Men man är ändå orolig, säger han.

Lägenheterna ägs av det nystartade Rosengård fastigheter som bildades när MKB sålde hyresrätter inom ramarna för Culture Casbah-projektet.

– Saneringen går framåt. Värmebehandlingen pågår i två veckor till, säger kommunikationschefen Jenny Tebäck.

Hyresvärden känner till att lössen finns i mer än ett hus på Törnrosen.

–  Vi tar det här på stort allvar och kommer att jobba snabbt. Vi kommer i samarbete med Anticimex att föra en dialog med kommunen för att stoppa spridningen, Jenny Tebäck.

Fakta: Vägglöss

  • Vägglusen är en skinnbagge som blir mellan fyra och fem millimeter lång. Den har en platt kropp och kan lätt ta sig in i mycket trånga utrymmen.
  • Den kan inte hoppa eller flyga utan tar sig fram genom att krypa. Vägglusen kan gå i dvala i månader utan att äta. Den är aktiv på nätterna och kan suga blod från människor och gömmer sig av den anledningen gärna nära sängar.
  • En hona kan lägga 200 ägg under sitt liv. Äggen är små, ljusa och svåra att upptäcka.
Läs också När prepping kostar skjortan klarar grannarna krisen ihop Råttinvasion drabbar hyresgäster i Kiruna - "Det värsta hittills i min karriär"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.