Annons

Läsarna ingrep när värden svek – nu slipper Britt-Marie släpa tvätt

Östersund Britt-Marie, 85, fick nobben av Östersundshem när hon bad om egen tvättmaskin mot höjd hyra. "Det är 150 meter och två trappor till tvättstugan och jag är inte lika pigg som förut" sa hon i en tidigare artikel. Idag har hon ett mer angenämt vardagsbestyr – att läsa manualen till nya tvättmaskinen hon fått av Hem & Hyras läsare.
Foto: privat
Nu kan Britt-Marie hänga tvätten på tork hemma i lägenheten.

Hon tror att det är ett skämt först.

”Va? Jag blir mållös!” skriver hon i ett sms när nyheten om att Hem & Hyras läsare har skramlat ihop till en tvättmaskin når henne.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Jag är helt förstummad. Tänk vilka fina medmänniskor det finns där ute, man tror ju inte att det är sant, säger Britt-Marie sedan i telefon.

Nils-Olof Berg tvivlade aldrig på välviljan och engagemanget från läsarna på facebook. Pengarna han fick ihop räckte inte bara till en tvättmaskin utan även tvättmedel och en extra slant som plåster på såren.

I förra veckan berättade Hem & Hyra om hennes långa väg till den gemensamma tvättstugan. En vända fram och tillbaka innebär 300 meter på opålitligt vinterväglag.

När Britt-Marie Andersson flyttade in i lägenheten i loftgångshuset på Frösön utanför Östersund hade hon med sig en egen maskin. För några månader sedan gick den sönder.

Läs ocksåNytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där"

Östersundshem hade tidigare ordnat med en diskmaskin till Britt-Marie, mot en månadsavgift på drygt hundra kronor, så nu vände hon sig till bostadsbolaget för att fråga om en tvättmaskin. Men det gick inte – eftersom tvättmaskiner inte finns på deras så kallade tillvalslista.

– Det är ju jättemärkligt att det inte kan gå att ordna. Det är inte bara jag som gått och blivit äldre här omkring. Annat var det ju när man var 70, säger Britt-Marie.

Annons

Efter Hem & Hyras artikel var det många som hörde av sig som ville skänka ett bidrag till Britt-Marie. En av dem var Nils-Olof Berg.

Läs ocksåSuccé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet"

Han styrde upp insamlingen och 27 swish senare så räckte pengarna till en maskin, flera paket tvättmedel plus lite reda pengar.

Britt-Marie fick maskinen både levererad och installerad.

– Det är så fantastiskt fint gjort att jag finner inte ord, säger Britt-Marie.

Hon är för övrigt en fena på att baka bullar. Så när Nils-Olof Berg och Tom Jansson kom bärandes på en ny tvättmaskin i måndags stod Britt-Marie redo med bullfatet och Blå Blom-servisen.

– Det var ett mycket trevligt möte. Vi fikade och pratade i två timmar. Jag kanske till och med fick två vänner också idag, säger Britt-Marie.

Annons

När hon läste kortet med allas namn på som hjälpt till att bidra tyckte hon att det kändes lite märkligt ändå.

– Jag läste alla namnen, och ingen kände jag! Tänk att främlingar som inte ens vet vem jag är har velat hjälpa till.

Nils-Olof tycktes vara lika nöjd med att ge.

– Det var magiskt att få vara en av 27 som fick överlämna gåvan. Jag gillar att överraska, säger han.

Tom Jansson, en av många välgörare, visar hur maskinen fungerar.

Läs också Miljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljö Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt Upprustningen hotar deras dröm: ”Slåss för ett direktdemokratiskt boende”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.