Annons

Låst läge kring hyrorna i Borås

Borås Hyresgästföreningen och AB Bostäder i Borås kan inte komma överens om hyran för nästa år. Nu får parterna hjälp via medling.
Foto: Johanna Ohlson
I Borås har hyresförhandlingarna kört fast.

Det kommunala bolaget i Borås vill höja hyran med två procent från och med januari 2017. Men det tycker Hyresgästföreningen är för mycket.

– Vi anser att företaget skall använda sina befintliga resurser till att göra mer och det vi vill höja hyran med ger företaget goda förutsättningar att möta ett ökat kostnadstryck och samtidigt klara av sina framtida åtaganden, säger Ann-Christin Josefsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon menar också att det är ekonomiskt goda tider för fastighetsägare.

– Gynnsamma omvärldsförutsättningar råder för de som äger fastigheter. Det gäller även AB Bostäder i Borås. Så länge ränteläget är lågt finns inga skäl för annat än måttliga hyresförändringar.

Annons

Eftersom parterna inte kan enas lokalt ska de nu få hjälp med medling från centrala parter i Hyresmarknadskommittén. De centrala parterna lämnar en rekommendation på en ny hyresnivå som de lokala parterna kan acceptera eller använda som utgångspunkt för vidare förhandling.

Läs ocksåEx-missbrukare vill avromantisera drogmissbruket i bostadsområdenGenc Avdiu, tillförordnad områdesutvecklingschef på Bostäder i Borås och Malin Widerlöv från Kris.

AB Bostäders tidigare vd, Anders Thorén, sa upp sig med omedelbar verkan i mitten av november. Bolagets tillförordnade vd, Bengt Engberg, bekräftar att man inte kunnat enas. 

– Vi hade givetvis hoppats på att kunna göra upp lokalt men som det ser ut så står vi för långt ifrån varandra. Förra året accepterade vi en låg höjning och hade väl hoppats på att det skulle vara värt något i år.

Han menar att med en så låg höjning som Hyresgästföreningen föreslår, på 0,5 procent, så skulle de inte kunna utföra sitt uppdrag ordentligt vad gäller till exempel underhåll av fastigheter och lägenheter.

Annons
Läs ocksåMedlare ska få fart på hyresförhandlingarna: "Komplicerat"

– Det finns en gräns. Jag känner inte att jag kan ta ansvar för en så låg höjning igen. Det skulle innebära nedskärningar i vår verksamhet. Något som i slutändan drabbar hyresgästerna. 

Pengar i en portmonnä.
Läs också Avslöjanden om Bostäder i Borås chockar hyresgäster: "Trodde de var noga med att följa lagen" Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Mardröm för hyresgästerna när ventilationen byts ut: "Psykisk och fysisk terror"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.