Annons

”Låt Burlövsbostäder sälja ut lägenheter”

Burlöv ​Integrationen ökar med ombildningar till bostadsrätt. Det menar Burlövspolitikerna Mats Lithner (fp) och Anneli Kihlstrand (c). ”Skrattretande”, anser Bo Nilsson, ordförande för Hyresgästföreningen i södra Skåne.

​I en motion till kommunfullmäktige föreslår Mats Lithner och Anneli Kihlstrand  att hyresgästerna i det kommunala bostadsbolaget Burlövsbostäder får möjlighet köpa sina lägenheter.

− Den genomsyrande tanken är att människan mår bra av att välja själva. Det är inte så att vi är mot hyresrätten, vi menar att det behövs alla sorters boende i vår kommun, säger Anneli Kihlstrand.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Enligt motionen skulle ombildningar till bostadsrätt öka tryggheten i området. De boende i bostadsrättsförening tar större ansvar för sin fastighet, klotter och skadegörelse minskar i ombildade hus, liksom i området i stort, resonerar Lithner och Kihlstrand. Integrationen skulle också förbättras eftersom områdets status skulle lyftas.

Annons

Det är inget resonemang som Bo Nilsson, ordförande för Hyresgästföreningen i södra Skåne, köper.

− Nej, det där är skrattretande. Det har precis motsatt effekt. Det finns belagt i många studier att det blir de mest attraktiva områdena som ombildas, vilket leder till att de med sämst ekonomi flyttar därifrån och man får ett område för välbeställda.

Annons
Läs ocksåEfter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

Hans lösning på integrationen är en annan.

− Bygg mer. Både bostadsrätter och hyresrätter.

Läs också Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.