Annons

Lättare få förstahandskontrakt

Nyheter Andelen unga i Sverige med egna förstahandskontrakt ökar. Men bilden är inte lika ljus i hela landet. I Göteborg har andelen i stället minskat med elva procent – på ett år. Det visar en ny rapport från Boverket som Hem & Hyra har tagit del av.​

​År 2004 hade 92 procent av alla svenskar i åldern 20-25 som bodde i hyresrätt ett eget förstahandskontrakt, en ökning med tre procent sedan året innan. Det visar Boverkets rapport ”Ungdomars boende”, som släpptes på tisdagen.

Annons
Men två regioner drar ner statistiken. I Stockholm har andelen unga med eget förstahandskontrakt i stället minskat med två procent under perioden och i Göteborg är minskningen hela elva procent.
– Det tyder på att bostadsbristen har accelererat i Göteborg, säger Annette Rydqvist, ansvarig för statistiken, till Hem & Hyra.
Svårast att få en egen lägenhet är det som vanligt i Stockholm. Av de ungdomar i Stockholmsområdet som 2004 bodde i hyresrätt saknade en fjärdedel förstahandskontrakt, enligt Boverkets rapport.
Motsvarande siffra för hela riket var åtta procent.
 

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Unga: En app kan göra det kul Full fart på Hallsta Summer Camp Bolagen hjälper unga hyra lägenhet med rabatt Unga sommarjobbar hos Hyresgästföreningen Killarna blir kvar längre hemma hos mamma

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.